Hlavní obsah

Nejvýkonnější přídavná LED světla září kilometry daleko

Foto: RCtestflight

Máte v noci za volantem strach kvůli špatnému osvětlení svého auta? Už nemusíte!

Určitě se shodneme, že „vidět a být viděn“ je na silnicích naprosto klíčový bezpečnostní prvek. Kvalitní světlomety lépe proniknou noční tmou, a nebudete tak muset tolik napínat oči ve strachu ze skrytého nebezpečí nejčastěji v podobě nervózní srnky, která si chce dát závod ve sprintu. Kvalitní osvětlení je pro auto vážně moc důležité. Určitě se ale taky shodneme, že všeho moc škodí…

Článek

Zaručeně se vám už taky stalo, že vás někdo za zatáčkou nebo horizontem nechtěně opražil dálkovými. Nebo měl třeba jen moc jasná a vysoko posazená LED světla, jejichž světlo řeže tmu jako rozpálený nůž máslo. Zabolí vás vaše na tmu přivyklé oči, na chvíli ztratíte pozornost, a může tak z toho být snadno a rychle riziková situace.

To však není nic proti přídavnému LED panelu od kutila Daniela Rileyho (na Youtube má vlastní kanál RCtestflight), který se chlubí titulem „nejjasnější přídavné světlo na světě“. Je vytvořen ze 40 kusů 100W LED modulů – a pokud víte, jak jasně dokážou zářit drobné ledky, možná si teď myslíte, že si dokážete představit svit této přídavné rampy. Věřte nám, nedokážete.

Její efektivní dosvit leží až za hranicí 4 kilometrů, přičemž cokoliv v této oblasti bude mít vypálenou sítnici, pokud bude do světla byť jen chvíli zírat. To zní jako popis neobvykle krutého mučicího nástroje, ale jeho použití v praxi může být neocenitelné – snadno totiž prozáří tmu opravdu jasným kuželem světle, ve kterém se nic a nikdo neschová. Pro záchranné práce nebo hledání nebezpečí je to jednoznačně dokonalé.

Foto: RCtestflight

Ty osvícené svahy vzadu jsou vzdálené zhruba 4 kilometry!

Daniel Riley také vytvořil méně oslnivý panel z 18 kusů 100 W modulů, který je však daleko užitečnější, efektivnější a praktičtější (a snesitelnější pro okolí) pro civilní použití – běžná dálková světla proti němu působí jako bludičky, a i jinak silné přídavné lampy jsou smutně nevýrazné. I tak si budete muset dát pozor při jeho použití, protože dokáže oslnit kohokoliv i na několik kilometrů. Mohlo by vás také zajímat, že tento šikovný kutil také vytvořil extrémně výkonné přídavné osvětlení pro drony nebo příruční světelné tyče podobné baterkám.

LED diody skutečně přinesly revoluci do osvětlení – doma si s nimi posvítíte velmi lacino a vydrží vám nejspíš celou věčnost, v autě pak umožnily kromě vyšší svítivosti především přesnější směřování paprsku a tím lepší osvětlení silnice bez oslňování ostatních účastníků provozu. Do budoucna by mohly dokonce umožnit komunikaci aut. A to stáje ještě nejsme ani zdaleka u konce vývoje této převratné techniky…

Reklama

Související témata:
Načítám