Hlavní obsah

Nejšílenější Peugeot, který pokořil Ameriku, znovu ožil

Foto: Archiv Garáž.cz

Do Francie se vrátil Peugeot, který v roce 2013 pokořil nejznámější americkou horu v Coloradu. Závodní speciál, se kterým Sebastien Leob zajel rekord na Pikes Peaku, dostal francouzský závodník do své sbírky.

Článek

V době, kdy se v coloradských horách chystal na neděli 25. června slavný závod „Pikes Peak International Hill Clim“, přebíral Sébastien Loeb slavný Peugeot 208T16 Pikes Peak, s nímž v roce 2013 pokořil rekord tohoto závodu (20 km absolvovaných za 8’13’’878, převýšení z 2 865 m na 4 301 m) – tento výkon nebyl dosud překonán.

Foto: Archiv Garáž.cz

Peugeot 208T16 Pikes Peak je výsledkem práce a know-how inženýrů týmu Peugeot Sport, kteří se neustále snaží o takřka nedosažitelné výkony:benzínový motor V6 s dvojitým turbodmychadlem o výkonu 857 k při 7800 ot/min, vůz o hmotnosti 875 kg s akcelerací z 0 na 100 km/hod za 1,8 vteřiny, pohon všech 4 kol, spojler z vozu Peugeot 908 HDi ze závodu 24 hodin Le Mans.  Komplexní technický a mechanický odkaz tohoto jedinečného vozu byl nyní předán týmu Sébastien Loeb Racing, který umožní návrat vozu Peugeot 208T16 Pikes Peak po více než 3 letech na trať.

První krátkou vyjížďku absolvoval Sébastien Loeb s týmem Sébastien Loeb Racingve svém rodném kraji v  alsaském Anneau du Rhin ve středu 21. června. Vůz vyvolal nadšení a velké vzrušení! Tým má v plánu předvést vůz francouzským fanouškům během závodu do vrchu v Turckheim-Trois épis, který se bude konat 9. a 10. září.

Foto: Archiv Garáž.cz

„Vlastnit tento vůz byl můj sen. Jsem šťastný a hrdý, že s tím Peugeot souhlasil a přenechal mi ho. Měl jsem pocit, že jsem se vrátil v čase. Auto se složitě řídí, ale rychle se mi vrátily jedinečné pocity, které jsem s vozem 208T16 Pikes Peak zažil. Již 4 roky s ním nikdo nejezdil: technici týmu Peugeot Sport odvedli skvělou práci, aby se mohl vrátit na trať, a mechanici týmu Sébastien Loeb Racing vše skvěle převzali. Cílem této vyjížďky bylo zkontrolovat, zda  všechno řádně funguje. Měl jsem obrovskou chuť ho znovu řídit, a to právě ve Francii, v Alsasku – pro mě i pro můj tým a myslím, že i pro motoristické fanoušky, to hodně znamená.“

Reklama

Načítám