Hlavní obsah

Nejrychlejší rozvoz pizzy - Škoda Citigo

Foto: Archiv Garáž.cz

Na první pohled jde o běžnou Škodu Citigo na kolech z první Octavie RS, ve skutečnosti je však tato stavba od firmy Darkside Developments čistokrevným okruhovým autem s kompletně přepracovaným pohonným ústrojím.

Článek

Tato Škoda Citigo se až na pár detailů neliší zvenku od běžného kusu, přesto je u ní všechno jinak. Mnohé naznačuje již poznávací značka, která používá zkratky TDI AWD. Ano, opravdu, v tomto autě je místo litrového tříválce motor 2.0 TDI, který posílá masivní točivý moment na všechna čtyři kola.

Foto: Archiv Garáž.cz

Tato pro silnice legální stavba váží 1160 kilogramů a výkon se zatím drží na 280 koních. Úpravce Darkside Developments, což je specialista právě na diesely koncernu Volkswagen, má však v plánu ještě úplně jiná čísla - alespoň 360 koní, 610 N.m a vstřikování dusíku pro další krátkodobé zvýšení výkonu.

Uvnitř auta to pak vypadá jako v čistokrevném závodním stroji. Nechybí kompletní ochranný rám, skořepinová sedadla, maximální odlehčení, bezpečnostní palivová nádrž a celá řada dalších prvků z okruhových automobilů. Pokud chcete znát kompletní specifikaci, podívejte se zde. Je to opravdu poctivá stavba, kde u pohonu všech kol nechybí samosvorné diferenciály na obou nápravách, brzdy pocházejí z Porsche a převodovka je sekvenční.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ačkoliv jde o diesel, rychlejší Citigo asi v současné době na světě nenajdete. My budeme projekt i nadále sledovat a doufáme, že se objeví zajímavé video s tímto vozem!

Reklama

Načítám