Hlavní obsah

Nejdostupnější elektromobil přijíždí na český trh

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nejsilnější, nejhezčí ani největší, ale je nejlevnější. Čínský elektromobil Zhi Dou D1 je novinkou na českém trhu a nabízí dostupnější elektromobilitu, navíc podpořenou dotacemi. Základní cena ale stále není nízká, auto stojí 449.900 Kč.

Článek

Tohle je nejlevnější elektromobil na českém trhu a jmenuje se jako obávaná dálnice - D1. Firma ZD alias Zhi Dou, což znamená "moudrá fazole", je čínská automobilka zaměřená na vozy s elektrickým pohonem a nyní vstupuje na trhy po celé Evropě. Jejich první model se chlubí cenovkou 449.900 Kč a výkonem 18 kW (24 koní). Točivý moment vrcholí hodnotou 82 N.m, což stačí, aby se 2.7 metru dlouhé vozítko s hmotností 670 Kg rozjelo na maximální rychlost 86 km/h. Je tedy určeno primárně pro příměstský provoz. Ostatně maximální dojezd činí 120 km při rychlosti 45 km/h, plně nabito však máte mít za 5 až 6 hodin z běžné zásuvky.

O 10.000 Kč dražší je pak verze D1 Sharing, která má sloužit jakožto vůz určený ke sdílení mezi lidmi. Pokud chcete větší luxus, pak na jaře příštího roku přijde také varianta D2, která se dle výrobce chlubí výbavou, kterou jí mohou závidět i prémiové modely zavedených značek. Vůz je vyšperkovaný zvenku a má kvalitnější interiér. V ceníku modelu se dočteme plno zajímavostí, třeba že vzadu je "závislé" zavěšení a volant má "bicepsy". Nechybí ale systém držení v jízdním pruhu, palubní WIFI síť, tablet s Androidem, inteligentní vnitřní zpětné zrcátko či navigační systém.

Foto: Archiv Garáž.cz

Malým městským vozem ale automobilka ZD nekončí. Letos totiž do nabídky přibude elektrický autobus, příští rok mikrobus a na rok 2018 je v plánu klasický sedan a kombi.

Reklama

Načítám