Hlavní obsah

Unikát od BMW: Motorka R 18 Iron Annie vzdává hold legendárnímu německému letounu Junkers Ju 52

Foto: BMW Motorrad

Motocyklová divize BMW Motorrad se spojila se specialisty na zakázkové motorky, aby společně oslavili legendární německý letoun Junkers Ju 52. Nová unikátní motorka BMW R 18 Iron Annie je z hliníku, má silný dvouválec a doslova okouzluje jedinečným vzhledem. Inspiraci letectvím uvidíte nejen na vlnitém plechu a odhalených nýtech, ale také na zadním ocasu.

Článek

Vždy říkám, že pokud to s láskou k technice myslíte vážně, obdivujete nejen auta, ale taky motorky nebo dokonce letadla. A když se někdo inspiruje slavnou minulostí a současně spojí to nejlepší z vícero světů, mohou vzniknout naprosto okouzlující stroje. Jedním z nich je i nejnovější unikátní motorka se slavným znakem v bavorských barvách.

Motocyklová divize BMW Motorrad se spojila se specialisty z VTR Motorrad & Customs, aby společně vzdali hold legendárnímu dopravnímu a transportnímu letounu Junkers Ju 52 s přezdívkou „Iron Annie“. Vytvořili tak jedinečnou motorku s odpovídajícím jménem BMW R 18 Iron Annie.

Foto: Junkers

Třímotorový dopravní letoun Junkers Ju 52 z vlnitého plechu byl přezdívaný Tante Ju nebo právě Iron Annie

BMW sice nezveřejnilo oficiální technická data unikátu, ale výchozí R18 je vybavena obrovským 1,8litrovým dvouválcem o 92 koních (68 kW) a 157 newtonmetrech. Díky silnému srdci pak jezdí maximální rychlostí 179 kilometrů v hodině.

Foto: BMW Motorrad

Srdcem motorky BMW R 18 Iron Annie je obrovský dvouválec o objemu 1,8 litru a výkonu 92 koní (68 kW)

Tvůrci z VTR Motorrad & Customs se při návrhu inspirovali charakteristickými vlnitými hliníkovými plechy Junkersu Ju 52 a oblékli celou motorku do aluminiových šatů. Viditelnou inspiraci historickým letounem dokazují i odhalené nýty a zadní část připomínající ocas. Speciální je také černé lakování motoru i všech původně chromových komponentů.

Žádná roztočená vrtule!

Mnozí připisují podobu znaku BMW jeho letecké minulosti, ale ve skutečnosti střídaní modré a bílé odpovídá oficiálním barvám domovské spolkové země automobilky – Bavorsku.

Foto: BMW

Znak automobilky prošel vývojem, ale nikde v jeho historii není roztočená vrtule

Decentními vylepšeními jsou také o 7 centimetrů kratší přední vidlice, výškově nastavitelný zadní tlumič Wilbers, překalibrovaný rychloměr nebo 18- a 21palcová kola Kineo. Výrobce už jen dodává, že jednou z velkých výzev projektu BMW R 18 Iron Annie bylo vytvarovat netradiční komponenty do nádherného finálního výsledku.

A to se skutečně podařilo! R18 Iron Annie je skvostným unikátem – což bohužel taky znamená, že pokud jste se do něj zamilovali (stejně jako my), musíte si nechat zajít chuť.

Reklama

Související témata:
Načítám