Hlavní obsah

Ministerstvo nás bude upozorňovat na končící technickou

Foto: Ministerstvo dopravy

STK - ilustrační obrázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy se rozhodlo, že řidičům trochu usnadní život. Od 1. dubna 2019 tedy bude řidičům připomínat, že jim končí platnost technické kontroly. Kromě toho také zavádí nové registrační značky určené výhradně pro elektromobily. Jejich použití ale nebude povinné.

Článek

Máte-li datovou schránku, budete ji moci od 1. 4. 2019 využívat zcela novým způsobem. Registr vozidel vedený Ministerstvem dopravy ČR bude právě přes datovou schránku řidiče upozorňovat na to, že mu končí platnost technické kontroly jeho vozidla. Upozornění přijde 60 dní před koncem technické, a to rovnou s konkrétním datem, kdy má dotyčný na novou kontrolu přijet nejpozději. A nám se chce jen křičet radostí, protože toto je po dlouhé době první logická záležitost spojená s ministerstvem dopravy, která je opravdu pro řidiče a pro jejich dobro!

Zapomenout na termín kontroly může každý a není příjemné, když vám ho pak připomene až policejní hlídka, která to upozornění podpoří pokutou. A ještě jedna zajímavost spojená s datovou schránkou. Jejím prostřednictvím se totiž dá velmi snadno připojit do Portálu občana, a zjistit tak konec platnosti řidičského průkazu nebo aktuální stav svého bodového konta. Pokud datovou schránku zatím nemáte, doporučujeme si ji zařídit. Vše je zdarma, přičemž nejjednodušším způsobem je požádat o založení datové schránky na kontaktním místě Czech Point. Z vlastní zkušenosti víme, že celé zřízení zabere asi 10 minut.

Další novinkou spuštěnou 1. dubna je možnost si na jakémkoliv pracovišti registru vozidel zažádat o speciální registrační značku pro elektromobily a další auta s alternativními pohony. O tomto kroku už se mluví déle než rok, přičemž důvodem těchto průtahů podle ministerstva prý byla příprava systému objednávání, výroby a distribuce. Registrační značka s označením „EL“ bude na požádání dostupná pro všechny majitele vozů na elektrický, hybridní (jejichž hodnota emisí CO2 je nejvýše 50g/km) nebo vodíkový pohon. Její vlastnictví ale není povinné. Záleží jen na majiteli vozidla, zda si ponechá klasickou registrační značku, nebo si zažádá o vydání té speciální, která je zdarma.

Pokud si ale novou registrační značku s tímto speciálním označením nenechá vydat, nebude moci čerpat několik výhod. Majitelé elektromobilů, hybridů nebo vodíkových aut mohou například v některých městských částech Prahy zdarma parkovat ve všech parkovacích zónách. Do budoucna se počítá s tím, že by uživatelé elektrických vozidel byli osvobozeni od placení dálničních poplatků a že by mohli například využívat vyhrazené jízdní pruhy ve městech. A to už se vyplatí vyrazit na úřad a vyřídit si novou registrační značku, co myslíte?

Reklama

Načítám