Hlavní obsah

Mini Countryman přichází na český trh. Stojí od 664.300 Kč.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je jasné, že novodobé vozy pyšnící se znáčkem Mini na přídi už nenesou mnoho z původního duchu Issigonisova ikonického automobilu - zřejmě už pouze jméno. Nejinak je na tom i nový Countryman, který se právě začíná distribuovat českým zákazníkům.

Článek

Sám se stále vracím k původnímu Mini, ale čím dál tím více si uvědomuji potřebu separovat nové od starého a snažit se současnou značku vnímat jako solitéru inspirovanou designem, avšak bez další spojitosti s předchůdcem. Nový Countryman mi k tomu bezpochyby dopomůže, byť se automobilka stále odkazuje k původním vozům. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Na tuzemský trh totiž přichází zatím největší Mini. Slovní spojení sice působí jako příkladný oxymorón, ale faktem je nárůst vozu o 20 cm na téměř 4,3 metru délky oproti předchozí generaci modelu Countryman uvedeném v roce 2010. Designéři se, stejně jako u menších modelů nabídky, snažili vizuálními triky (třeba velkými světly nebo plasty na blatnících) přizpůsobit design a opticky vůz zmenšit. Nechci hodnotit nakolik se jim to povedlo, nicméně při pohledu z boku na mne třeba osmnáctipalcová kola v obrovských podbězích působí už až moc utopeně.

Operativní leasing MINI

Foto: Archiv Garáž.cz

Nabídka čítá čtyři motorizace, dva benzínové (Cooper s tříválcem 1,5 l 136 koní/ 220 Nm a Cooper S s dvoulitrovým čtyřválec 192 koní/ 280 Nm) a dva naftové čtyřválce (Cooper D 150 koní/ 330 Nm; Cooper SD 190 koní/ 400 Nm). U všech motorů bude možné kombinovat s předním pohonem anebo náhonem na všechna čtyři kola značeným ALL4. V nabídce bude také plug-in hybrid pod označením Cooper S E Countryman ALL4, kombinující tříválcový agregát pohánějící přední nápravu a elektromotor starající se o nápravu zadní. Nejvýkonnější varianta John Cooper Works Countryman bude mít dvoulitrový benzínový motor s výkonem 231 koní/ 350 Nm. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Vůz dostal do vínku řadu aktuálních vychytávek, jako dotykový displej v interiéru, elektrické ovládání dveří zavazadelníku nebo aplikaci Mini Country Timer mapující a měřící jízdu v terénu pro další situace. A nejen ty. Zajímavým doplňkem pro majitele s aktivním trávením volného času je Mini Picnic Bench integrovaný do kufru - měkčená podložka, která promění zadní nárazník v lavici k sezení. Základní cena vozu s třívalcovým motorem startuje na 664 300 Kč.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám