Hlavní obsah

MG RV8 – hřmotný comeback starého dobrého MGB

Foto: Petr Krab Jeřábek

MG RV8 - narozen v devadesátých letech, ale jízda v něm je lístkem zpátky do zlatých šedesátých…

Slunce sice už nemá takovou sílu, teplé podzimní dny se chýlí ke konci. Ale kamarád Karel, velký nadšenec do značky MG, přijíždí na místo našeho malého srazu jako gentleman – v košili s vyhrnutými rukávy. Bublání velké „véosmičky“ je slyšet už dobrou minutu předem. Teď panuje zima a roadstery máme zavřené v garážích, a tak si neodpustím, abych se s vámi podělil o stále živý zážitek s větrem ve vlasech v klasickém britském sporťáku. Ať si dlouhé čekání na novou sezónu příjemně zkrátíme.

Článek

Pochybuji, že většina z vás tuší, co je tento zelený roadster zač. A jsem si téměř jistý, že stěží zařazujete datum jeho výroby jinam než do zlatých „šedesátých“. Jenže pozor! Tohle MGB se narodilo až o mnoho let později, a sice v době, kdy už na montážní linky kdysi slavné továrny s oktagonem ve znaku usedal prach. Příběh zeleného roadsteru se začal psát až na sklonku osmdesátých let v kancelářích Roveru.

Foto: Petr Krab Jeřábek

MG RV8 (1994) – britská nestárnoucí klasika a její okouzlující profil

Inženýři ve výslužbě: Zítra nástup!

Sydney Enever, nestor designu britských sportovních MG, už byl sice dávno v důchodu, ale představení poslední variace na jeho nejúspěšnější design – sporťáku MGB se dožil. Zemřel v roce 1993, kdy už vozy RV8 konečně sjížděly z výrobních linek továrny Cowley v Oxfordshire. Mnozí jiní, mladší technici a bývalí zaměstnanci MG, však do projektu na znovuzrození roadsteru MG pod krycím názvem „Adder“ vstoupili s vírou a odhodláním. Ten správný impulz k projektu dodalo představení Mazdy MX-5 v roce 1989. Najednou byl na trhu sportovní roadster, který ctil hodnoty Lotusu a chtěl útočit na pozice někdejšího veleúspěšného MGB. Vždyť roadsterů z Abingdonu nad Temží se prodalo více než půl milionu kusů! Rover chtěl rychle na trh uvést i svou představu o jízdě s větrem ve vlasech.

British motor heritage obnovila staré lisovací stroje a začala fanouškům MG a renovátorům nabízet celé nové karoserie včetně veškerých náhradních dílů. MGB nikdy nezemřelo ani neskončilo. Spousta dochovaných aut se průběžně renovovala, a tak to zůstalo dodnes. Nová původní karoserie byla základem pro možnost vývoje nového sportovního auta s osmiválcem, na jehož vývoj Rover vyčlenil pouze směšný rozpočet. Do projektu se vážně přihlásili bývalí zaměstnanci a v nadšení zkusili vzkřísit MGB v novém kabátě. Na základě karoserie MGB se jen namodelovalo rozšíření předních i zadních blatníků a navržen byl tvar zadního a předního nárazníku.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Víte, že přední lampy pocházejí z Porsche 911?

Není bez zajímavosti, že v rámci hry s úpravou původního designu MGB kreativci namodelovali použití předních lamp Hella ze soudobého Porsche 911. Na tuhle skutečnost mě hrdý majitel MG RV8 náležitě upozornil. I ty mlhovky jsem už někde viděl, ale marně jsme s Karlem dumali, kde to mohlo být. Zkrátka výsledná práce je hodně svérázná a měla za cíl oslovit jak klasické příznivce veteránů, tak zájemce o moderní interpretaci tradičního britského sportovního vozu. O čemž svědčí i použitá 15“ kola evokující klasická drátěná s krytkou ve tvaru centrální matice. Právě ty zahřejí u srdce spíš gentlemana-staromilce než kohokoliv jiného. Nízký počet denně vyráběných vozů a prakticky ruční kusový způsob montáže více méně potvrzují, že otvírám dveře spíš veterána, který má blíž k vozům, jakými jsou tradiční Morgany, než jakou představovala konkurence v podobě někdejší Mazdy MX-5. A to bez ohledu na cenu – tehdy se vůz nabízel za 26 tisíc liber, což bohatě stačilo na dva nové roadstery od Mazdy.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Interiér je směsí kůže a pravého dřeva. Občas najdeme i nějaké moderní přepínače ze soudobých Roverů

Vůně kůže, poklepání na dřevo a motor z Range Roveru

Beru za chromovanou kliku, která je mi víc než povědomá. Dveře se otevřou a vidím, že pocházejí přímo ze starého dobrého „bíčka“. Jen jejich vnitřní polstrování je nějaké bohatší a taky těžší. A celý interiér je právě takový. Kde u mého MGB GT nacházím tenký plech, lakovaný pouze hrubou tmavou práškovou barvou, tam v případě RV8 cítím i vidím kůži Connoly a pravé dřevo. Použité sedačky jsou široké a zhotovené z pořádné kůže, takže se do úzkého kokpitu karoserie sotva vejdou. Dokonce mám podezření, že jejich pojezdy a konstrukce nedovolí řidiči zapadnout dolů do auta, kde ční přímo před jeho hrudí rozměrný volant. Jízdní pozice ve starém MGB totiž nemá chybu. Jste nízko v autě a váš zadek skoro líže silnici.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Teplý podzimní den ještě k vyjížďce s britskými roadstery vybízel

U moderního RV8 jsem si na pozici za volantem docela dlouho zvykal. Také pedály jsou u našeho vzácného levostranného provedení rozmístěny dost zvláštně. Kde bych už čekal spojku, tam je teprve brzda. A mezi ní a plynem je až moc velká mezera. Jinak by se však nevešla tyč řízení, takže si zkrátka musím zvyknout a nefňukat. I volant bez posilovače v kombinaci s nezvykle širokými koly 205/65/R15 působí těžkopádně. Ale to už roztáčím startér a tlumeně zahřmí osmiválec původem z Range Roveru. Široký úsměv se na mé tváři objeví vzápětí, to mi věřte!

Foto: Petr Krab Jeřábek

Osmiválec 3.9 litru, kdysi licenčně koupený od Buicku, má u britských sportovních vozů velkou tradici

Sporťák s duší gentlemana

První kilometry jsou vážně o hledání pedálů, jednotlivých rychlostních stupňů a řidičské pozice, která mi bude vyhovovat. Nestává se mi to se všemi auty, ale většinou do správného sporťáku naskočím a vím, že jsme jedno tělo, jedna duše. U některých se v počátečním vztahu oťukáváme. Do Ferrari 348 TB s nepřirozeně skloněným volantem a trochu vyosenými pedály jsem se taky zamiloval až s několikátou zatáčkou.

MG RV8 má dobrý podvozek. Původně jsem čekal, že to bude takové to staré MGB, které se rádo v zatáčce nakloní, čitelně podrží, a i když jízda vypadá akčně, zaměstnává celý mozek řidiče a vyžaduje odvést plný fyzický výkon navzdory tomu, že jedu v podstatě dost pomalu. Tohle auto je však o mnoho efektivnější. Kdybych v něm mohl sedět níž a delší čas si na něj mohl zvykat, nepochybuji o tom, že v zatáčkách by měl problém se udržet za zeleným „revivalem“ britské klasiky i kdejaký moderní vůz. A motor by se dal taky vyladit na vyšší výkon.

To by ovšem nebyl ten správný přístup. Jízda je konejšivá, podvozek se sportovními tlumiči Koni tlumí bezvadně nerovnosti a osmiválec si hřmí jak vzdálená letní bouřka. Tohle auto není AC/DC jako kdejaké TVR. MG je takový automobilový Ian Andersson. Frontman Jethro Tull občas přijede úžasně zahrát na své „flétničky“ i k nám do České republiky, a kdybych měl zrovna při ruce starou kazetu téhle beatové klasiky, v tu ránu si ji právě tady pustím. Motor má točivého momentu na rozdávání, dýchá silou lokomotivy a pokaždé mu bohatě stačí řadit další kvalt ve čtyřech tisících otáčkách. Jedu na půl plynu a stejně upalujeme víc, než je slušné.

Foto: Petr Krab Jeřábek

MG vzor osmiúhelníku čili oktagonu používá od svého vzniku ve 20. letech

Slunce se pomalu sklání k obzoru a mně se nechce ani vystupovat. Možná poslední MG svého druhu neosloví ten kousek závodníka v mé duši, ale zanechává brázdu smyslových vjemů jemnějších kvalit. Když sedíte ve skořepinových sedačkách, kolem sebe vidíte tvrdý karbon a studený hliník, chce se vám jet, motor vytáčet až k červenému poli otáčkoměru a trefovat apexy zatáček s přesností okruhového závodníka. V MG jsem se pěkně uvelebil, pustil si tu osmiválcovou bouřku, do toho oblíbené tóny kapely Jethro Tull a nějaké apexy zatáček mi byly úplně ukradené. A myslím, že do kufru se nakonec vejde i sada golfových holí.

MG RV8 (1993 – 1995)
motorvidlicový osmiválec 90° rozevření válců, rozvod OHV
zdvihový objem3 950 cm3
maximální výkon190 koní ( 140kw) / 4 750 ot/min
maximální točivý moment318 N.m / 3 200 ot/min
převodovkapětistupňová, přímo řazená, pohon zadních kol, samosvorný diferenciál Quaife
zavěšení kolvpředu dvojité lichoběžníky, vinuté pružiny a teleskopické tlumiče a stabilizátor. Vzadu tuhá náprava se dvěma podélnými listovými pery a teleskopickými tlumiči.
řízeníhřebenové řízení bez posilovače
brzdy a kolahydraulické kotoučové vpředu, 270 mm rotory s vnitřním chlazením, vzadu bubnové hydraulické, posilovač brzd, kola z lehkých slitin 205/65 VR15
rozměry a hmotnost1 280 kg , 4 010 mm x 1 694 mm x 1 320 mm
zrychlení 0-100 km/h5,9 sekund
maximální rychlost230 km/h
spotřeba paliva10,5 l /100 km
situace na trhuCelkově vyrobeno 1 983 ks, zajímavostí je, že celých 1 579 vozů se vyrobilo pro japonský trh, kam se dovážely zejména v roce 1994. Pouze 92 kusů se dostalo do Evropy s levostranným řízením a žádný kus se nikdy oficiálně neprodal v USA, někdejším stěžejním trhu britských roadsterů. Cena v současnosti na trhu mírně vzrostla, od 15 tis. Euro koupíte vůz před lehčí renovací, za velmi dobré kusy zaplatíte dnes v rozmezí 25-35 tisíc Euro.

Reklama

Související témata:
Načítám