Hlavní obsah

Mercedes SLR Red Gold – nevkusná okázalost s pravým zlatem

Foto: autowp.ru

Mercedes-McLaren SLR „999 Red Gold Dream“

Mercedes-McLaren SLR ve své době patřil mezi nejrychlejší auta na světě – řadil se hned vedle vozů jako Ferrari Enzo a Porsche Carrera GT. A byť vznikly i speciální verze jako SLR 722 nebo vzácný Stirling Moss Edition bez střechy, zdálo se to někomu i tak příliš málo… okázalé? To by mohlo být ten správný výraz.

Článek

Ovšem nevíme, jestli slovo „okázalý“ dostatečně vystihuje tuto kreaci – jmenuje se SLR 999 Red Gold Dream, a nechal jej upravit švýcarský designér Ueli Anliker v roce 2009. V roce 2011 pak bylo toto monstrum na prodej, ale přesně se neví kam. Je ale jisté, že kupec byl někdo se spoustou peněz a ani špetkou estetického vkusu. Má se ale za to, že putovalo někam na Blízký východ.

Foto: autowp.ru

Mercedes-McLaren SLR „999 Red Gold Dream“ a jeho tvůrce, švýcarský designér Ueli Anliker

Cena tehdy byla 8 milionů, což je celkem dost. Nebylo to ovšem v korunách, ale v eurech. Tedy vpravdě 8 milionů eur! To je 203 milionů korun – za to koupíte Bugatti Veyron. Osmkrát.

Důvodem, proč auto mělo takovou cenu, je kupodivu jeho vzhled. Ty zlatě lakované detaily, co vidíte na fotografiích, jsou vážně z pravého zlata. Čtyřiadvacetikarátové zlato je taky součástí laku pro obohacení barvy, přičemž jeho vrstev je tu rovných 25.

A zlatem to nekončí – celkem 600 kamenů z pravého rubínu je použito po celém autě. A aby se zajistilo, že vůz bude nepřehlédnutelný i v noci, v předním nárazníku a vzadu v difuzoru má zabudované velké pásky desítek LED diod.

Na svého druhu šperku údajně pracovalo 35 řemeslníků po dobu 30 tisíc hodin, kteří k několika změnám přikročili taky na panelech karoserie a přídavných spojlerech. Údajně měl být upraven i motor, a sice na výkon kolem 1 000 koní, na což by koneckonců odkazovala i číslovka 999 v názvu.

Při vstupu do interiéru na vás (kromě krátkodobé slepoty) doslova vybafne taky jméno designéra na dveřních prazích. V interiéru je tolik zlata, že by se za to styděla i Paris Hilton, a víc červené, než na místě činu, kde došlo k vraždě. Osm milionů, přátelé! A vězte, že my v redakci se pořád nemůžeme rozhodnout, zda bychom ho chtěli alespoň zadarmo.

Reklama

Související témata:
Načítám