Hlavní obsah

Mercedes-Benz AMG A45 s novou generací posílí

Foto: Archiv Garáž.cz

Čekal snad někdo něco jiného? Hothatchové války pokračují, ačkoliv všude kolem se downsizuje a mluví se o hybridech a elektromobilech. Hot hatche se do sebe pouští stejně jako supersporty v 80. letech.

Článek

V jedné generaci vládne ten, v druhé zas tamten. Zatímco předokolky se navzájem trumfují na Nürburgringu, čtyřkolkám jde o výkon a co nejrychlejší odpich z nuly na stovku. A začíná to být skutečně absurdní, protože když čtyřsetkoňový hatch nepostavil Volkswagen, udělá to za něj Mercedes. Proč? Protože se nechce nechat předběhnout Audi RS3. Absurdita žene inženýry, aby dvoulitrový čtyřválec nafoukli na magickou hranici čtyř stovek koní. Všichni víme, že to pojede jako blázen, ale zároveň to bude tikající bomba pro autorizované servisy. Ale proč si kazit náladu předem, pojďme se podívat, co tahle nakopnutá kompaktní raketa dokáže.

A45 a CLA45 mnozí nepovažují za skutečné AMG, ale akcelerace z nuly na stovku pod čtyři sekundy hovoří jasnou řečí. Ještě před pěti lety byly tyhle hodnoty doménou supersportů. Cokoliv, co zvládalo stovku za pět něco, bylo považováno za zatraceně rychlý hot hatch. Ovšem časy se mění a my na to nevěřícně zíráme. Kde tohle všechno skončí? Hatche už klepou na dveře dospělejších bratříčků, kteří se budou muset taktéž klidit směrem vzhůru. Trojkové emko už nebude moct mít pod 500 koní a M5 musí zamířit nad hranici šesti stovek šimlů. Bláznivá doba... a aby se to kompenzovala, budou řidiči běžných verzí jezdit v litrových tříhrncích.

Reklama

Načítám