Hlavní obsah

Lego 2v1: Je libo ikonické Turbo, nebo elegantní Targu?

Foto: LEGO

Při koupi zbrusu nové stavebnice od Lega si lze vybrat, zda si s ní postavíte ikonický model Turbo, nebo elegantní Targu

Občas není úplně na škodu nedělat kompromisy a vybrat si z „jídelního lístku“ variantu dvě v jednom. Jak toho docílit? Toto dilema dost možná řešili nedávno v kantýně dánské společnosti Lego, která teď nabízí novou stavebnici klasického Porsche 911. A je jen na „konstruktérovi“, zda z dílů postaví buď Porsche 911 Turbo, nebo Porsche 911 Targa.

Článek

Automobilové stavebnice jsou dnes jedním ze základních pilířů sortimentu věhlasného hračkářského gigantu. V minulosti už Lego dalo světu takové ikony, jako je Bugatti Chiron, Lamborghini Sian, a ještě předtím třeba Porsche 911 GT3 RS. Tentokrát se však v dánském Billundu rozhodli trochu ohlédnout do minulosti – konkrétně do 70. a 80. let minulého století.

Foto: LEGO

Lego v rámci spolupráce s Porsche dokonce vzkřísilo dobové reklamy na oba modely. Chytré!

Generace 930, kterou stavebnice věrně kopíruje, se totiž vyráběla od zhruba poloviny sedmdesátých až do samého konce osmdesátých let. Stavebnice se skládá z 1 458 kusů a bude jen a jen na vás, zda z ní nakonec vznikne elegantní Targa, nebo ikonické Turbo – z pochopitelných důvodů není možné obojí naráz.

Zajímavé je, že tato variabilita stavebnice klasického Porsche 911 vznikla prakticky náhodou. Během dvouletého vývoje se v Legu vedly dlouhé debaty, zda vypustit do světa jednu nebo druhou verzi, až nakonec někdo bouchnul do stolu a řekl: „A proč ne obojí?!“. Myšlenka se ujala, a tak si každý fanoušek může vybrat, která verze slavné 911 je mu bližší.

Tato stavebnice Porsche 911 Targa/ Turbo je výjimečná ještě v jedné věci, jde o úplně první – jak v Legu rádi s humorem dodávají – takzvaně garážovou stavebnici. Důvod je prostý, pandemie samozřejmě do určité míry ovlivnila i tuto část průmyslu, a tak hlavní návrhář doopravdy vyvíjel tuto stavebnici u sebe v garáži.

I přesto však na vývoji úzce spolupracovala také samotná automobilka a údajně šlo o poměrně náročnou práci, neboť značka prý trvala na naprosté dokonalosti a věrném zachycení ikonických a nadčasových tvarů svého nejslavnějšího modelu. Všechna ta píle se ale vyplatila, protože i přesto, že je model sestaven ze stovek malých kostiček, každý spolehlivě odhalí, že jde o 911 – včetně typické siluety, kulatých světel a charakteristických dobových nárazníků.

Stavebnice je tak pečlivá vyvinutá, že bystré oko hravě pozná rozdíl i mezi typem Targa i Turbo. Typ Targa charakterizuje ochranný oblouk za sedadly, na který přímo navazuje charakteristické zakřivené zadní okno, přičemž nechybí ani odnímatelný díl střechy, který, jako u skutečné Targy z té doby, lze uložit do prostoru pod přední kapotou. Model Turbo si pak nespletete díky charakteristickému a na svoji dobu poměrně mohutnému zadnímu přítlačnému křídlu.

Součástí propracovaného interiéru je potom funkční volant, který je opravdu spojen s předními koly, řadicí páka a ruční brzda. Pro Evropu je cena modelu stanovena na 129,99 eur, čili přibližně 3 400 Kč. Nejdříve se ke stavebnici mohou dostat členové věrnostního klubu Lego, a sice už od 16. února. My ostatní si musíme počkat na 1. dubna, kdy bude model k mání na webových stránkách výrobce, případně v kamenných prodejnách.

Reklama

Načítám