Hlavní obsah

Kuriozní problém Volva - autopilot nevidí skákající klokany

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo mělo v posledních letech několik velmi vysokých cílů a velkých prohlášení. Kupříkladu od roku 2020 by v jejich voze neměl nikdo nikdy zahynout, ani se vážně zranit. To vše díky dokonalému autopilotu. Jenže nyní se ukazuje, že tak dokonalý zatím není.

Článek

Volvo se opět pasovalo do role inovátora v oblasti bezpečnosti, což této automobilce jde velmi dobře. Jejich prohlášení, že v autech vyrobených za tři roky by již neměl žádný z členů posádky umřít při autonehodě, ani se vážně zranit, ale působí přitažené za vlasy. Dopravní nehody se dějí i velmi nenadále a před rozjetým kamionem v protisměru se s dvoutunovým SUV blbě uskakuje. Nicméně budiž, nově vyvíjený autopilot by měl být vážně pokrokový.

Ostatně již model S90, který jsme testovali nedávno, se chlubil možností detekce velké zvěře. Auto dokáže upozornit kupříkladu na srnku, která by chtěla skočit do cesty. A to se v poslední době, kdy jsou zvířata velmi přemnožená, vážně hodí. Nyní se však při testech budoucního autonomního systému ve Volvu XC90 zjistilo, že tento systém neumí detekoval tak velká zvířata, jako jsou klokani, a to zejména ve chvíli, kdy se pohybují přískoky. Není se čemu divit, ve Švédsku klokanů mnoho nenajdete, takže se to automobilce na domácí půdě testovalo dosti špatně a do Austrálie se podívala až nyní.

V Austrálii přitom dojde zhruba k 16.000 kolizí mezi autem a klokanem ročně. Vrcholný manažer Volva se vyjádřil, že je tohle zjištění o disfunkci autopilotu velmi zajímavé. Nyní tedy technici kalibrují radar a kamery tak, aby auto dokázalo i před touto zvěří zastavit.

Nový pořad o autech Garáž.cz!

Nezapomeňte sledovat ani třetí díl pořadu o autech z dílen Garáž.cz. Tentokrát uvidíte překonání magické třísetkilometrové rychlosti v Bentley, sběratele nákladních Tatrovek či třeba legendární dvanáctiválcové BMW! Sledujte nás zde!

Reklama

Načítám