Hlavní obsah

Google může v Americe začít testovat auta bez řidičů

Foto: Google/Waymo

Samořiditelné auto společností Google a Waymo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Google má pod sebou svou dceřinou firmu jménem Waymo a ta před nedávnem oznámila, že jí bylo americkými úřady uděleno povolení testovat v Kalifornii auta bez řidičů. Jde o velký průlom v testování samořiditelných automobilů, kterých se zjevně už brzy dočkáme. Je to ale bezpečné?

Článek

O povolení testovat na běžných silnicích samořiditelná auta zcela bez přítomnosti lidské obsluhy požádala firma Waymo už v dubnu. Od té doby úřady vyhodnocovaly schopnosti jejích vozidel, ale také možné dopady na dopravu. Výsledkem je schválení testování, což znamená velký průlom ve vývoji autopilotů. Otázkou ale je, co to udělá s lidmi. Podle nedávné americké studie si totiž až 71 % lidí myslí, že si mohou už dnes koupit plně samořiditelné auto.

Je to ovšem hloupost. Například Tesla nabízí jen velmi omezený systém autopilota, který není schopen řídit sám. Ačkoliv na to jak sama automobilka, tak úřady neustále upozorňují, stále se najde dost těch, kteří si myslí, že je to jinak. Z toho pak vznikají ty velmi diskutované a bohužel i vážné dopravní nehody zapříčiněné faktem, že se řidič ve své nevědomosti za volantem takto moderního vozu chová tak, jako by tam ani nemusel být. Navíc na provoz samořiditelných aut až doposud prakticky neexistovaly zákony, které by to umožňovaly. To se právě teď v Americe mění.

Je to dobrý nápad?

Pro Google jde o velkou změnu, protože až doposud mohl svá samořiditelná auta na silnicích testovat jen v přítomnosti lidského dohledu, který měl být v případě problémů schopen rychle zasáhnout. Ale jistě si vzpomínáte na nehodu u společnosti Uber, která testuje obdobný systém. Tehdy ani obsluha auta nezasáhla včas a auto srazilo chodkyni, protože si ji spletlo s igelitovou taškou. A to je právě problém všech těchto systémů.

Opravdu jsou připraveny na to se vydat do ulic a zároveň nezabíjet? V Kalifornii dotyčné povolení úřadů zvedlo velkou vlnu nevole, protože se lidé logicky bojí. Můžou vůbec samořiditelná auta na silnicích fungovat vedle lidí, kteří, jak všichni víme, jsou občas schopni neuvěřitelných chyb a řidičských průšvihů? Je systém Google připraven na nepředvídatelné lidské chování? My totiž nejsme stroje, které by byly kompatibilní s testovanými systémy. Proto naprosto chápeme strach obyvatel Kalifornie a nad uděleným povolením trochu kroutíme hlavou.

Podle nás totiž systémy samořiditelných aut mohou dobře fungovat jen v tu chvíli, kdy se takové auto nepotká s lidským faktorem. Žádným, tedy ani s chodci. Míchat na silnicích nás, běžné smrtelníky a soubory „přemýšlejících“ drátků a kabelů není dobrý nápad a jen doufáme, že nebude mít vážné následky.

Reklama

Související témata:
Načítám