Hlavní obsah

Konec spalovacích motorů? Podle vědců už v roce 2050!

Foto: Archiv Garáž.cz

Sami se podívejte do občanky, jestli vám to vyjde tak akorát na důchod, nebo vám ekoteroristické směrnice vytrhnou volant z ruky v tom nejlepším. Samozřejmě (naštěstí!) jde zatím jen o plané prognózy.

Článek

Předem bych rád zmínil, že následující zprávu samozřejmě přednesli odpůrci jakýchkoliv klimatických změn a bojovníci, snažící se svými návrhy zastavit globální oteplování, a pokud možno Zemi naopak nějak zchladit. Můžeme dokolečka nabízet konfrontační studie, naznačovat, že na podobné změny nemá lidstvo vliv, ale to je na dlouhou debatu, která je pravděpodobně určena na úplně jiný web. My se ale snažíme alespoň vyslechnout obě strany, abychom věděli, co na nás ti zpoza druhé barikády chystají. A tohle jsou závěry, které se dřív nebo později budou otevřeně diskutovat na mezinárodní úrovni a seznámí se s nimi i politické špičky. Proto nad nimi nelze jen tak mávnout rukou jako nad povídačkami vaší domovnice. Stačí se podívat na návrhy skandinávských zemí, které chtějí zakázat v centrech svých měst minimálně dieselové, výhledově pak všechny motory. To už není jen mluvení do větru, to jsou vyhlášky, které míří do veřejného prostoru.

Foto: Archiv Garáž.cz

Co tedy z nové studie vyplývá? Aby se mohly splnit přehnaně optimistické emisní limity, schválené mimochodem loni v Paříži, je potřeba urychlit eliminaci spalovacích motorů v osobních vozech. Původní plán počítal se snížením emisí na polovinu oproti nynějšímu stavu v roce 2030 a s 50% podílem elektromobilů (nikoliv hybridů) v roce 2050. Podle nové studie je ale třeba jednat mnohem rychleji - v roce 2035 by se naposledy měly prodávat vozy se spalovacími motory, v následujících letech by je plně měly nahradit hybridy a elektromobily. V roce 2050 by pak měly být vozy se spalovacími motory postaveny mimo zákon, co se týče osobní dopravy.

Foto: Archiv Garáž.cz

Přeloženo do češtiny by to znamenalo, že pokud v roce 2050 vyjedete na silnici, dopustíte se něčeho nezákonného. Představuji si budoucnost, kdy nás v roce 2050 zavřou do obří arény, kde si budeme moci své smradlavé "veterány" prohánět jako autíčka na pouti. Tedy s tím, že veškeré emise zůstanou neprodyšně uvnitř arény, takže si to i sami vydýcháme. A teď si vyberte... vyměnili byste kousek svých plic za pár minut za volantem auta s klasickým motorem a manuálním řazením? Přijde mi to mnohem smysluplnější než krabička cigaret. Pevně ale doufám, že před tuto volbu za svého života postaven nebudu.

Reklama

Načítám