Hlavní obsah

Konec šílenství s obřími koly? 23 palců je prý už na hraně

Foto: Audi

Vzpomínáte si ještě na doby, kdy malý Mini Cooper jezdil na 10palcových kolech? Nebo když jste s 15palcovými liťáky byli králem? A když 17palcová kola vypadala jako od žebřiňáku? Tak ty doby jsou dávno pryč, protože dnes už mají kola průměr i dost přes 20 palců.

Článek

Nové 600koňové Audi RS Q8 má v základní výbavě z výroby 23palcové disky. To je v průměru skoro 60 centimetrů! Je to ale jen logické, protože RS Q8 je monstrózní SUV, na kterém by menší kola vypadala naprosto nepatřičně. Právě dnešní doba velkých SUV s masivním pontonem karoserie nahrává zvětšování průměru disků. Jenže všechno má své limity.

A v oblasti kol je hlavním omezením hmotnost. Připočtěte si k litému kolu totiž ještě pneumatiku 295/40 R23 a máte před sebou už pořádnou masu materiálu. Bavíme se zhruba o nějakých 35 kilogramech v každém rohu auta. A to je už pořádná zátěž pro podvozek, který se s tlumením rázů na hrbolech od velkých a těžkých kol na nízkoprofilových šlupkách pořádně nadře.

Foto: Barcroft Cars

Chevrolet Camaro na zcela absurdních 32" kolech Forgiato. Budou brzy takhle vypadat všechna auta?

A právě proto si u Audi myslí, že větší kola už nemají smysl. Jenže na jejich konceptech jsme nedávno viděli taky 26palcová kola (i když podstatně užší, a tedy i lehčí). A Michael Simcoe, šéfdesignér GM, se také nechal slyšet, že se na 24-26palcová kola můžeme brzy těšit i na sériových autech. To bude na české tankodromy jako dělané!

Reklama

Načítám