Hlavní obsah

Kola za 400 000 Kč? Jsou z karbonu...

Foto: Archiv Garáž.cz

Porsche je první globální automobilkou, která se pustila do výroby lehkých, ale drahých celokarbonových kol. Zatím začalo vyrábět jednu variantu pro speciální model Porsche 911 Turbo S Exclusive. Jsou výrazně lehčí a také tvrdší, než ta klasická.

Článek

Jasně, že nejde o žádný zázrak a karbonová kola se na trhu už objevily. Především od tuningových firem. Co se týče výrobců automobilů, tak zatím jedinou firmou, která si vyráběla karbonová kola byl Koenigsegg. Jenže ten vyrábí pouze pár desítek kusů svých supersportů, takže můžeme Porsche klidně označit za prvního globálního výrobce. Jejich výhodou je především nízká hmotnost.

Nová karbonová kola jsou o 8,5 kg lehčí, než standardní hliníková se stejným rozměrem, což výrazným způsobem ovlivňuje jízdní vlastnosti vozu. Nejde totiž pouze o nižší hmotnost, ale přinášejí také vyšší tuhost kola a zároveň menší neodpruženou hmotu. Zlepšuje se díky nim zrychlení i brzdění, prostě jízdní dynamika se o trošku zlepší.

Nové karbonové kolo je vyrobeno ve své podstatě ze dvou hlavních částí. Jednou je střed, kterou tvoří na 200 částí uhlíkových vláken, které jsou pečlivě vyřezány. Druhou složkou je ráfková základna, vyrobená z opletených karbonových vláken. Sestavené kolo je nakonec impregnováno pryskyřicí, při vysokých teplotách kaleno a následně dlouze ochlazeno. Kvůli ochraně a životnosti je opatřeno čirým lakem. Nové karbonové kolo je vyrobeno celkem 18 kilometrů uhlíkových vláken.

Od začátku roku 2018 budou nová karbonová kola k dispozici jako příplatková výbava pro exkluzivní řadu Porsche 911 Turbo S v rozměrech 9 J x 20 pro přední nápravu a 11,5 J x 20 pro zadní nápravu. Zákazníci za ně v přepočtu zaplatí téměř 400 000 Kč.

Reklama

Načítám