Hlavní obsah

První kolo z titanu vyrobené 3D tiskem je uměleckým dílem!

Foto: HRE Performance Wheels

3D tisk umožňuje vytvářet fantastické konstrukce, které by jinak nemohly vzniknout

3D tisk je snad nejpokrokovější technologií od doby zkrocení parní síly. Umožňuje vytvářet z exotických materiálů konstrukce fantastických tvarů a úžasných vlastností, které by za použití běžných výrobních prostředků nikdy nemohly vzniknout. Prosadí se ale tento způsob výroby i v automobilovém průmyslu?

Článek

Zapomeňte na karbonová kola, to je loňský sníh. Když se z karbonu dělají i termohrnky na kávu nebo záchodová prkýnka, sotva tím někoho okouzlíte. Nejnovějším módním výstřelkem je kolo z titanu vyrobené 3D tiskem. Vypadá tak skvostně, že kdejaký umělecký kovář by zahodil své náčiní s tím, že už světu nemá co přinést.

S 3D tiskem v automobilovém průmyslu začal experimentovat Koenigsegg – vyrobil tak turbodmychadlo s variabilním nastavením lopatek pro první megawattový hypersport One:1. Bugatti pak pro Chiron "vytisklo" z titanu brzdové třmeny. Ale "sériově" se 3D tisk z titanu využívá zatím jen některé komponenty například pro kosmický program nebo letecký průmysl – zkrátka díly, které mají komplikovanou strukturu, a přitom musí být velmi lehké a zároveň pevné. Ale ještě nikoho nenapadlo vyrobit tak automobilový ráfek. Až nyní! Tradiční výrobce kol pro supersporty HRE se spojil se společností GE Additive, která má rozsáhlé zkušenosti s technologií, titanem i s výrobním procesem, a vzniklo tak toto kulaté umělecké dílo.

Zatím jde o prototyp složený ze šesti částí, v budoucnu se ale podobná kola mohou „tisknout“ i jednodílná. Vyrobená jsou technikou Electron Beam Melting, kdy paprsek elektronů taví titanový prášek a po vrstvách ho spojuje do jednoho dílu. Výsledný produkt si vyžádal hodně precizního opracovávání, ale nepotřeboval žádný další povrchový povlak, protože titan nepodléhá korozi. Z karbonu je nakonec samotný ráfek, k němuž je titanová střední část disku připevněna titanovými šrouby. Výsledek je prostě úžasným artefaktem. Uvidíme, jestli se z 3D tisku z titanu stane v automobilovém průmyslu větší trend…

Reklama

Související témata:
Načítám