Hlavní obsah

Kia do Ženevy veze novou verzi modelu Ceed

Foto: Carscoops

Skica nového modelu Kia XCeed

Až vám zase někdo bude říkat, že autosalony už nestojí za nic a že se na nich stejně žádné velké premiéry neodehrávají, ukažte mu seznam novinek, který budou k vidění na letošním autosalonu v Ženevě. Své místo na slunci si tu chce vybojovat i Kia, která ukáže nový crossover postavený na základech modelu Ceed.

Článek

Jestli automobilka Kia s nějakým modelem v Evropě opravdu zabodovala, pak je to Ceed. Dříve označován jako Cee´d, z čehož si hodně rád dělal legraci i Jeremy Clarkson v době, kdy byl moderátorem Top Gearu. Ale humor stranou – fakt, že to už od první generace není vůbec špatné auto, dokazuje znovu Top Gear, který si ho vybral na svou testovací trať jako malé a levné auto pro celebrity všeho druhu.

Kia tento model nabízí hned v několika karosářských provedeních. Jde o hatchback, kombi a nově i jako velmi slušivý shooting brake. Obzvlášť poslední jmenovaný, představený celkem nedávno, se podle nás designově hodně vydařil! Jestli tomu ale tak bude i s novinkou, kterou Kia chystá do Ženevy, si zatím netroufáme tvrdit. Na světlo světa totiž dva týdny před premiérou, která proběhne 5. března, unikla skica, která má právě tuto novinku zobrazovat. Do té již tak početné rodiny by tak měl přibýt i městský crossover, nebo malé SUV, chcete-li.

Novinka v tuto chvíli nese označení XCeed, přičemž to X právě odkazuje na fakt, že půjde o model schopný projet alespoň polní cestu bez toho, že by poztrácel všechny plasty. Z jediného obrázku, který je výše, můžeme jen těžko odhadovat konečnou podobu auta. Vidíme jen hodně odvážné tvary, předimenzovaná kola a celkem sexy střižené zadní partie. Jaká ale bude realita se nakonec dozvíme nejpozději až v den premiéry.

Stejně tak můžeme spekulovat o pohonných jednotkách. S největší pravděpodobností novinka dostane standardní benzinové i dieselové agregáty, stejně tak můžeme počítat s pohonem předních, ale nejspíš i všech kol. Ale může se taky stát, že Kia nechá čtyřkolku spát, což s městských crossoverem Arona udělal i SEAT. Naproti tomu konkurent v podobě Volkswagenu T-Roc už pohon všech kol zase má. Ovšem mluví se i tom, že Kia i tento model časem nabídne minimálně jako hybrid nebo třeba jako elektromobil. Vždyť první elektromobil už má, je jím model e-Niro a není důvod, aby k němu třeba časem nepřibyl další sourozenec. To už ale opravdu předbíháme dobu.

Reklama

Načítám