Hlavní obsah

Jak se kontroluje platnost elektronických dálničních známek?

Foto: Jakub Deml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V posledních dnech se mezi českou motoristickou veřejností rozšířila fáma, že policisté a pracovníci Celní správy zatím nekontrolují platnost elektronických dálničních známek a že se tak dá zatím po tuzemských dálnicích jezdit neoficiálně zadarmo. To ale není pravda.

Článek

Kontroly uhrazení poplatku za jízdu po dálnici normálně probíhají. Dle dostupných informací řešila Policie ČR od začátku roku již 641 přestupků v příkazním řízení v celkové částce 540 600 korun. Celní správa pak uložila 516 příkazů na místě a celková výše uložených sankcí byla 596 tisíc korun. Spoléhat na to, že kontroly v prvních dnech po přechodu na nový systém neprobíhají, se tak nevyplatí.

A jak kontrola v praxi vypadá? „Systém kontroly elektronických dálničních známek je dvojí. Mobilní a stacionární. V prvním případě jde o přenosné sady do vozidel policie a celníků, ve druhém o kamery na vybraných mýtných branách. Obojí dělá totéž. Snímá SPZ a vyhodnocuje, zda má řidič uhrazen dálniční poplatek či nikoliv,“ vysvětluje Martin Opatrný, mluvčí společnosti CENDIS, která má elektronické dálniční známky na starosti.

Zmiňované mobilní sady, tzv. „kufry“, jsou vybaveny tabletem, speciální kamerou a dalším příslušenstvím. Policie jich má k dispozici 43 a Celní správa 15. Ředitel dopravní policie Jiří Zlý upozorňuje, že nový systém kontrol elektronických známek znamená pro policisty zjednodušení práce, neboť nebudou odkázání na manuální vkládání registračních známek do databází. V praxi tak bude mnohem jednodušší zjistit vozidlo, které neuhradilo dálniční poplatek, a tím i efektivnější postihování řidičů, kteří využívají dálnic bez zaplacení poplatku. Rozhovor s šéfem dopravní policie si přečtete zde.

Papírové dálniční známky přestaly v Česku platit 1. února 2021 po více než 26 letech používání. Ačkoliv systém kontroly uhrazení dálničního poplatku je již ryze elektronický, neplatnou dálniční známku je nutné z čelního skla odstranit, jinak riskujete pokutu.

Reklama

Načítám