Hlavní obsah

Jak do auta nainstalovat plašič kun

Foto: Adobe Stock

Akustické plašiče od české firmy Format 1 lze na 90 dní vyzkoušet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akustické plašiče jsou jednou z nejúčinnějších ochran, jak zamezit řádění kun v motoru. Instalace, jak sami uvidíte, není nijak náročná.

Článek

V Česku začala jako první vyrábět elektronické odpuzovače již na začátku devadesátých let firma Format 1 sídlící v Křenovicích nedaleko od Brna. Konkrétně do auta firma nabízí čtyři typy přístrojů.

Základní rozdělení je, jestli jde o plašič do osobního vozu, ten má akumulátor 12 VDC, nebo do nákladního automobilu či autobusu, který má akumulátor 24 VDC. Oba tyto druhy můžeme dodat ve slyšitelném provedení, kdy je slyšet jemný pískot, nebo v tichém ultrazvukovém pásmu. V tomto provedení jsou zvuky lidmi neslyšitelné nebo pouze velmi slabě slyšitelné, ale zvířata je vnímají intenzivně a jsou jim nepříjemné,“ říká jednatelka firmy Lucie Jakubčíková.

Ta doplňuje, že zručný člověk znající základy elektro zvládne instalaci sám podle přiloženého návodu. Firma nabízí také instalaci u nich v Křenovicích. „Stačí k nám dojet v pracovní době a na počkání, během zhruba patnácti minut, plašič namontujeme. Samozřejmě si s instalací poradí také v každém autoservisu.

Základní rady k instalaci

1. Nejprve vyčistěte motorový prostor od nečistot.

2. Před vlastním připojením zkontrolujte, zda je při vypnutém motoru napětí v mezích 10 až 13,2 VDC a při běžícím motoru v mezích 13,2 až 17 VDC.

3. Plašič umístěte tak, aby elektroakustický měnič, vystupující na jedné straně z krabičky, směřoval do ochraňovaného prostoru a nebyl zakryt jakýmkoliv jiným předmětem.

4. Přístroj připevněte k pevnému předmětu, například ke svazku vodičů vedoucích od baterie. Napájecí vodiče připojte co nejblíže k baterii.

5. Pozor, jelikož má odpuzovač nepatrnou spotřebu (10 mA v klidu a 15 mA při činnosti) a je vybaven svoji pojistkou (rychlá, 100 mA), nesmí být připojen do místa, kde není po opuštění vozidla žádné napájecí napětí, a ani před napěťový regulátor automobilu nebo přímo na výstup z alternátoru či dynama. Rušivé napěťové impulsy z nich mohou způsobit poškození přístroje.

6. Podrobný návod je vždy součástí každého plašiče a můžete se jej dočíst také v poradně firmy Format1.

Plašič se automaticky zapne i vypne

Produktů, které mají kuny, lasičky či jiné hlodavce od auta odehnat, je na trhu více, ale akustický odpuzovač má jednu z nejvyšších účinností.

Odpuzuje pořád, na rozdíl od sprejů, které působí jen určitou dobu a v servisech je ani nemají rádi, protože zalepí celý motor a pak se zde více usazuje prach a nečistoty. Akustický plašič motoru nijak neškodí a nemusíte na něj myslet, na základě sledování a vyhodnocování svorkového napětí akumulátoru se automaticky zapne i vypne.“ Výhodou přístroje je také nízká spotřeba a to, že neruší žádné elektronické přístroje, například rádio.

Načítám