Hlavní obsah

Jaguary budou od roku 2025 výhradně elektrické

Foto: Jaguar Land Rover

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka se chce do čtyř let zbavit spalovacích motorů. Plán nazvaný Reimagine představil Thierry Bolloré, ředitel skupiny Jaguar Land Rover, který ještě před dvěma lety krátce šéfoval Renaultu. A aby toho nebylo málo: v roce 2026 zmizí z nabídky bratrské značky Land Rover dieselové motory.

Článek

Ta zpráva pravověrným příznivcům britské značky se šelmou ve znaku neudělá radost. Elektrifikované automobily se na nás sice valí ze všech stran, tak brutální seškrtání nabídky a navíc v nedalekém časovém horizontu (pouhé čtyři roky) je i tak nevídané. V roce 2025 budou všechny nabízené modely od Jaguaru výhradně elektrické. Ne plug-in hybridní či hybridní, ale elektrické.

Znamená to, že v nejbližší době musí technické oddělení začít vyvíjet nové elektrické modely. Jaguary se spalovacími motory se budou prodávat ještě čtyři další roky, je ale docela pravděpodobné, že se nabídka začne postupně zmenšovat.

Předpokládáme, že Jaguar bude vyrábět jeden či dva modely v karosářských verzích sedan (velké XJ nejspíš nevznikne, ale oficiálně to potvrzeno není) a SUV se budou prodávat pod značkou Land Rover.

Co bude se skvělým kupé F-Type, je ve hvězdách, stejně jako nejspíš postupně zmizí speciální modely divize SVO s benzinovými osmiválci o výkonech přes 500 koní. Šéf značky Bolloré se k otázce nástupce modelu F-Type nevyjádřil.

Všechny výrobní závody podle jeho slov budou zachovány (jednu má značka i ve slovenské Nitře), jakkoliv automobilka patrně přistoupí k některým úsporným personálním opatřením.

Land Rover benzinový či elektrický

Také Land Rover přestane používat spalovací motory, respektive se do roku 2026 zbaví naftových agregátů (benzinové zatím zůstanou). V příštích pěti letech Land Rover začne vyrábět šest čistě elektrických modelů, přičemž první se ukáže již v roce 2024.

Foto: Jaguar Land Rover

Thierry Bolloré, generální ředitel skupiny Jaguar Land Rover, během prezentace programu Reimagine

Jaguar Land Rover se kromě elektrifikace svých modelů bude věnovat i vodíkovému pohonu. Cílem je, aby továrny i produkované modely byly v roce 2039 emisně neutrální.

Jaguar aktuálně nemá zrovna příkladné prodeje: za loňský rok prodal pouhých 102 494 modelů, druhá koncernová značka Land Rover na tom byla o trochu lépe, ale ani jejích 323 480 prodaných kusů není kdovíjak úspěšným výsledkem. Jaguar Land Rover vlastní indická Tata Group.

Co říkáte na razantní krok, který Jaguar Land Rover učinil? Napište nám do diskuse!

Reklama

Související témata:
Načítám