Hlavní obsah

Ideální sleeper: V Belgii upravili Superba na 353 koní!

Foto: Archiv Garáž.cz

Dvoulitrový turbomotor o výkonu 280 koní dělá z běžné Škody Superb nevýrazné, ale překvapivě rychlé auto. V Belgii se jej však rozhodli ještě dále posílit a výsledkem je extrémně nenápadná střela s 353 koňmi!

Článek

Motor 2.0 TSI je jedním z našich nejoblíbenějších čtyřválcových jednotek. Jede v širokém spektru, má skvělé reakce, krásně se rozjede v otáčkách a má slušný poměr výkonu a spotřeby. Dokáže nás přesvědčit jak v Leonu Cupra, tak v Golfu GTI či kdekoliv jinde. Buďme tedy rádi, že i když už Superb nemá lahodný šestiválec VR6, tak dostal alespoň tento dvoulitr.

Foto: Archiv Garáž.cz

Základní hodnoty znějí jasně - výkon 280 koní, točivý moment 350 N.m, maximálka 250 km/h a zrychlení z klidu na stovku za nějakých 6 sekund. Standardem je rovněž šestistupňové DSG a pohon všech kol Haldex páté generace. Česká vlajková loď se tedy určitě nedá označit za pomalé auto. V Belgii si ale řekli, že by mohli dynamiku posunout ještě na jinou úroveň. Ostatně limitovaná verze Golfu R pro Švýcarsko má 360 koní, takže možnosti zde ještě jsou.

Belgičanům se tedy nakonec podařilo z motoru dostat 353 koní a točivý moment 448 N.m! To už jsou hodnoty, se kterými můžete těžce poškádlit i opravdu ostrá sportovní auta. Přitom máte stále velmi nenápadný stroj, v Belgii použili bílé kombi. Nepochybujeme o tom, že brzy se podobně upravené Superby objeví i u nás a snadno dokážou svou nemalou rychlost. Oceňujeme navíc, že se podařilo udržet hezké naladění motoru - křivka výkonu vypadá dokonce lépe, než u série, jak můžete vidět na následujícím grafu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám