Hlavní obsah

Grand Tour už má svého Stiga... a kouzlo je najednou pryč!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová sezóna Grand Tour se rozjela a Clarkson, Hammond a May se v ní snaží opravovat hříchy té první. Vracejí se staré formáty, rozhovory s hosty, jejich ježdění na trati a Grand Tour má i nového testovacího jezdce.

Článek

Zavalitý Američan, brblajíc nad vším evropským - od aut, přes jídlo až po kulturní ikony, publikum opravdu nebavil, a diváci - v podstatě odkudkoliv - to dávali v komentářích velmi hlasitě najevo. Nejvíc se za pupkatou náhradu Stiga styděli právě američtí fandové, a tak došlo k radikální změně, kterou si ovšem nechalo moderátorské trio až do druhého dílu. Nová sezóna Grand Tour se mimochodem hodně vrací k anglickým kořenům. Základem velkých reportáží je pořád cestování všude možně, v tomto díle paradoxně po Americe, ale studio se natrvalo přestěhovalo zpátky do Anglie, na trati už se nejezdí s levným krumplem, ale s Jaguarem F-Type, což vede k řadě adrenalinových situací, kdy hosté (opět často známí spíše domácímu, britského publiku) končí v hodinách apod.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pobritštění se tedy nevyhnulo ani novému testovacímu jezdci. Grand Tour už před premiérou nové sezóny sypal na YouTube videa z náboru nových jezdců, kde si z celého procesu dělal legraci. I Clarksonovi a spol. bylo jasné, že druhého Stiga nevymyslí. Ani nemohou, protože toho pořád drží ve svých kleštích BBC. A tak vykoumali jiný způsob, jak se dostat k palcovým titulkům. Posadili za volant ženu. Konkrétně tedy pětadvacetiletou Abbie Eaton, která při své premiéře zajede solidní čas s AMG-Mercedes GT R, v charakteristické zeleni z Nordschleife. Clarkson ji oslovuje pouze jako "ona", takže na její jméno musel přijít britský bulvár. Jak moc s ní bude pořad do budoucna pracovat není jisté, během jízdy nemluvila a byla v helmě, takže v podstatě je náhražkou Stiga a naštěstí nemá vtipné průpovídky. Rozdíl je v tom, že štáb Grand Tour identitu svého testovacího jezdce nebude tajit. Jestli si k jejímu uvádění Clarkson časem přimyslí nějaké vtípky, to teprve uvidíme.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je ale jasné, že tahle volba pár stařešinů nadzvedne, což byl pravděpodobně účel. Abbie si každopádně vysloužila své závodnické ostruhy a my s jejím castingem absolutně nemáme problém. Mnohem víc nás mrzí, že i druhá sezóna Grand Tour je zatím přehlídkou hezkých obrázků, ale recyklovaných nápadů a zbytečného šaškování podle scénáře. Závod z New Yorku k Niagárským vodopádům ve stylu auto (Ford GT) vs. letadlo je opáčkem dávno viděného - od Top Gearu to okopírovalo tucet jiných pořadů, a teď se vykrádají mistři sami.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je to škoda, protože s jejich obřím rozpočtem si mohou dovolit cokoliv. Místo toho jedou na čtvrt plynu a jen si užívají důchod - tentokrát ale ne za peníze koncesionářů, ale za tučný balík od Amazonu. Přejeme jim to, ale už nás nějak nebaví na to koukat. Což je škoda, protože když už to není tak moc o autech, mělo by to být alespoň zábavné, no ne?

Reklama

Načítám