Hlavní obsah

Garážová vrata – podle kterých kritérií je vybírat?

Foto: Daniel Kupsa

Garážová vrata EXCELLENT, Antracit stucco bez prolisu

Pořízení garážových vrat znamená investici i na několik desetiletí. Při jejich výběru je proto dobré zaměřit se na několik základních kritérií, která by měla garantovat, že zvolíte správně. Na co se tedy při pořízení garážových vrat soustředit?

Článek

Základním kritériem u výběru garážových vrat je volba konkrétního typu. Garáže současných novostaveb se zpravidla koncipují tak, aby vyhovovaly takzvanému sekčnímu typu vrat, který aktuálně platí za nejčastěji používaný. Vrata jsou v jeho případě rozdělena do jednotlivých sekcí, které zajíždí pod strop, u garáže se proto myslí na to, aby bylo pod stropem dostatek místa právě na zajíždění vrat.

Foto: Petr Přichystal

Vrata DELTA, Antracit stucco bez prolisu

Priority se mohou změnit, pokud uživatel kromě automobilu plánuje v garáži parkovat také například motocykl či kolo. Nebo má garáž fungovat jako jediný vstup do domu a nahrazovat vchodové dveře. V takových případech je vhodné zaměřit se na speciální odnož sekčního typu vrat, který se zasouvá do boku garáže. Velmi dobře poslouží právě v případech, kdy garáž stačí pouze pootevřít, například pro zaparkování jednostopého vozidla nebo kvůli pohybu osob.

Nejen v českém prostředí se objevuje také řada případů, kdy u prostoru garáže hraje roli doslova každý centimetr. Vrata tak nemohou zajíždět ani pod strop, ani do boku garáže. Pokud je zároveň omezený i prostor vjezdu do garáže, doporučují odborníci zaměřit se na takzvaná rolovací vrata. „Tato varianta extrémně šetří prostor, když se vrata rolují do boxu nad stavebním otvorem garáže. Velmi dobře to jde naproti trendu úspory místa. Přesným opakem je v tomto směru varianta dvoukřídlých vrat. V minulosti byla hodně oblíbená, aktuálně se od ní ustupuje a zůstává preferovanou zejména u samostatně stojících garáží,“ nastínil aktuální trendy Petr Přichystal ze společnosti LOMAX, která je tuzemským lídrem v produkci garážových vrat.

Foto: Daniel Kupsa

Vrata DELTA, Antracit bez prolisu, venkovní žaluzie Z93-An

Pro řadu uživatelů je při výběru garážových vrat naprosto klíčová bezpečnost. Klíčovou roli v tomto směru hraje kvalitní motor s převodovkou, který brání násilnému vypáčení vrat. Na bezpečnost lze ale nahlížet i z jiných úhlů pohledu. Například rodiny s dětmi jistě ocení fotozávoru, která při zajíždění zastaví vrata, pokud se v jejich prostoru pohybuje například dítě. Klíčovým bezpečnostním prvkem je také padací brzda, která vrata v případě neočekávaného přetržení lanka zastaví při pádu, aby nikoho nezranila.

Foto: Daniel Kupsa

Garážová vrata EXCELLENT, Antracit stucco bez prolisu

Důležitý faktor, který při výběru garážových vrat hraje roli, je také délka záruční doby. „Nepřekročitelné minimum je jednoznačně 5 let, v našem případě nabízíme na samotné panely vrat záruku 10 let, na kování a nepohyblivé části vrat potom připadá ještě prodloužená záruka dalších 10 let. Tím, že si například panely sami vyrábíme, hlídáme jejich kvalitu a můžeme tedy zákazníkům poskytnout nadstandardní záruční dobu,“ uzavřel Petr Přichystal.

Načítám