Hlavní obsah

Formule 1 začíná – Pojede se bez diváků, někde i dvakrát

Foto: F1

První dva závody sezony se pojedou na nádherném Red Bull Ringu

Sezona šampionátu Formule 1 konečně začne! FIA a vedení soutěže zveřejnilo kalendář prvních osmi závodů, všechno to vypukne 5. července na okruhu Red Bull Ring v Rakousku. Druhý závod se pojede o týden později tamtéž. Počet závodů v roce 2020 ale zůstává otevřený, jisté je jen to, že sezona skončí až v prosinci.

Článek

Fanoušci Formule 1, týmy i jezdci se konečně dočkali. Vedení šampionátu zveřejnilo kalendář prvních osmi závodů - všechny se pojedou v Evropě, na dvou okruzích dokonce dvakrát po sobě.

Šampionát Formule 1 měl původně odstartovat Velkou cenou Austrálie už březnu, ale ta byla stornována těsně před začátkem tréninků a nakonec bylo zrušeno i dalších devět závodů. Celý seriál nakonec začne 5. července Velkou cenou Rakouska a týden na to se na okruhu ve Spielbergu pojede znovu, tentokrát jako Velká cena Štýrska. Na to se formule přesunou do Maďarska. Následovat budou dva závody v Silverstonu (Velká cena Británie a Jubilejní Velká cena k výročí 70 let F1), poté jsou naplánované Velké ceny Španělska, Belgie a Itálie.

Testy na koronavirus a vojenská letiště

„V uplynulých týdnech jsme neúnavně spolupracovali se všemi našimi partnery, FIA a týmy na vytvoření upraveného kalendáře pro rok 2020, který nám umožní restartovat závodění tím nejbezpečnějším možným způsobem,“ napsal v tiskovém prohlášení předseda představenstva a generální ředitel F1 Chase Carey. „Jsme potěšeni, že jsme mohli zveřejnit úvodní kalendář osmi závodů, a těšíme se, až budeme mít i definitivní kalendář pro zbytek sezony.”

Carey potvrdil veškeré spekulace, tedy že se pojede bez fanoušků a za přísných hygienických opatření. „První závody budou muset být zahájeny bez fanoušků. Doufáme, že v nadcházejících měsících nám situace umožní přivítat je zpět, bude to hned, jakmile to bude bezpečné. Jisté však je, že návrat Formule 1 bude vítanou podporou všem sportovních fanoušků z celého světa,“ nechal se ještě slyšet Carey.

Všichni účastníci prvních dvou závodů, jedno jestli jezdci, mechanici, či funkcionáři, budou testováni na koronavirus a celý areál bude uzavřen. Týmy se mají dopravit do země na nedaleké vojenské letiště ve Zeltwegu charterovými lety.

Opakované závody slibují dramatickou podívanou

První závod se tedy pojede 5. července a druhý 12. července na stejném okruhu. To zní zajímavě, protože týmy mohou v druhém podniku čerpat z dat z předchozího závodního víkendu, a poučit se tak z případných chyb svých i soupeřů. Jezdci navíc přesně budou vědět, co je čeká, a tak by to mohla být velmi zajímavá bitva.

Původní kalendář obsahoval dvaadvacet Grand Prix, bez náhrady z něj už vypadly po zahajovacím závodě v Melbourne Velké ceny Monaka, Francie a Nizozemska. Podle aktuálního improvizovaného kanceláře se celý cirkus následně přesune do Budapešti, kde se bude závodit hned další víkend (19. července, Hungaroring) a pak se pojedou dva závody v Británii (2. a 9. srpna, Silverstone). Následuje Velká cena Španělska (16. srpna, Circuit de Catalunya, Barcelona), Belgie (30. srpna, Spa-Francorchamps) a Itálie (6. září, Monza). Kromě Formule 1 se na všech akcích v Evropě pojedou i závody Formule 2 a Formule 3.

Podle neoficiálních informací by se měl šampionát poté přesunout do zámoří, poslední závod sezony se má odjet v prosinci v Abú Zabí. Mluví se o tom, že by pořadatelé rádi odjeli minimálně patnáct závodů, ale ve hře je prý i osmnáct závodních víkendů. Nechme se tedy překvapit…

Reklama

Načítám