Hlavní obsah

Formule 1 už zná kalendář pro sezonu 2022

Foto: Formula 1

Formule 1 už zná místa konání všech 23 podniků Mistrovství světa. Na konci článku se můžete těšit na ochutnávku, jak budou vypadat nové monoposty

Aktuální sezona šampionátu Formule 1 má celkem 22 podniků. Nezdá se to, ale v historii tohoto sportu je to zatím nejdelší kalendář. Pro příští sezonu se chystá několik málo změn, přičemž tou nejpatrnější na první pohled bude odlišný vzhled monopostů a do značné míry i jejich konstrukce. Mimo to však příští sezona zastíní tu současnou i v počtu závodů, byť jen nepatrně.

Článek

Šampionát odstartuje Bahrajn. Hlavní závod Velké ceny Sáchiru se bude konat v den, který je pro rok 2022 stanoven jako oficiálně první jarní, tedy už 20. března. Další podniky se budou konat v Saúdské Arábii, v Austrálii a pak bude následovat první ze dvou italských podniků v Imole.

Foto: Formula 1

Kalendář seriálu Formule 1 pro sezonu 2022 je poměrně nabitý – celkových 23 podniků je rekordní počet

Vůbec poprvé by měl seriál zavítat také do Miami v americké Floridě, půjde tak o první z celkových dvou klání konaných v USA. Následovat bude španělská Barcelona, Monako, ázerbájdžánské Baku, kanadský Montreal, britský Silverstone, rakouský Spielberg, francouzský Le Castellet a poslední před letní pauzou bude maďarská Budapešť, tedy Hungaroring.

Po letních prázdninách šampionát opětovně začne nabírat na obrátkách v belgickém Spa a přenese se postupně do nizozemského Zandvoortu, pak opět do Itálie, ale tentokrát už do Monzy, následuje ruské Soči, dále Singapur, japonská Suzuka, druhý americký podnik v Austinu, potom Mexico City, brazilské Sao Paulo a poslední závod je naplánován v Abú Zabí.

Vzhledem k pandemickým opatřením museli pořadatelé v letošní sezoně trochu improvizovat, neboť několik podniků muselo být odsunuto nebo úplně vypadlo – proto se například v Rakousku jelo letos dvakrát. Některé destinace – konkrétně Austrálie, Kanada, Japonsko a Singapur – se do seriálu vracejí po dvouleté odmlce, Čína však svůj návrat do seriálu prozatím neplánuje.

Jak budou zbrusu nové monoposty jednotlivých týmů vypadat, si můžete prohlédnout v galerii:

K dalším změnám patří vynechání podniku v Kataru, který byl letos novinkou – důvodem je, že se v zemi příští rok bude konat Mistrovství světa ve fotbale, ale od další sezony Katar přislíbil účast v šampionátu pro následujících 10 let.

Poměrně velkou výhodou pro fanoušky bude, že mezi Velkými cenami nebude v celé sezoně 2022 větší mezera než dva týdny – pokud tedy nepočítáme měsíc trvající letní přestávku. Pro diváky skvělá zpráva, pro týmy a jejich logistická oddělení příliš ne – budou totiž mít plné ruce (a hlavně hlavy) práce s plánováním a včasným přesunem na další štaci.

Potenciální výhodou však budiž fakt, že letošní sezona skončí prakticky o měsíc dříve, než se původně plánovalo. Týmům by to, doufejme, mělo dát prostor a čas začít se připravovat na našlapanou sezonu 2022.

Reklama

Načítám