Hlavní obsah

Ford Ranger Raptor – jen trochu umírněná bestie

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Ford Ranger Raptor

Výhružně znějící název Raptor (no uznejte, jenom máloco zní víc tvrďácky), se v katalogu modrého oválu objevil již v roce 2009. Tehdy se jednalo o rozšířenou, výkonnou a celkově brutální verzi plnotučného amerického picku-upu F-150, který měl jen jednu chybu – v oficiálním prodeji se prodával jenom v USA. Na našeho evropského, trochu umírněného Raptora jsme museli čekat až dosud, ale dočkali jsme se. A čekání stálo za to.

Článek

Ford Ranger je menším, byť zcela plnohodnotným pick-upem, prodávaným v Evropě a na dalších trzích, na které by se velká F-150 nevešla (a to myšleno doslova – americký pick-up v evropském městě vážně parkovat nechcete). Jenomže dokonce i my tady v Evropě chceme mít velká, silná, robustní a celkově „mocná“ auta, a tak se Ford smiloval a menšímu Rangeru dopřál posilňovací kůru jménem Raptor.

Vyšší, širší, odolnější

Ještě než jsem se vrhnul za volant s rudým proužkem označujícím střed, dostal jsem na terénním polygonu v Bzenci řádnou informační smršť o tom, co všechno se u Rangeru změnilo při přerodu na Raptor. Pokud si myslíte, že přídomek Raptor znamená hezkou grafiku na bocích a pár husťáckých plastových lišt, jste zcela mimo mísu. Zejména pod autem (kam si můžete vcelku bez problému vlézt a přesvědčit se sami), nezůstal kámen na kameni. Raptor má oproti klasickému Rangeru širší rozchod o plných 150 (!) milimetrů, a o 51 milimetrů se zvedla světlá výška.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Vyšší světlost logicky znamená i vyšší brodivost, Rangera můžete poslat do vody hluboké 850 milimetrů

Takové změny si vyžádaly nejen nová přední hliníková ramena a širší tuhou nápravu vzadu, ale zcela zásadně se změnilo i nastavení podvozku. Vzadu už nepérují listová pera, ale náprava dostala klasické vinuté pružiny a Wattův přímovod, zajišťující přímočarý pohyb nápravy nahoru a dolů. Ve všech čtyřech rozích pak najdeme modré tlumiče Fox, což je americký výrobce podvozků se specializací na off-roadové speciály. Tlumiče nejsou sice elektronicky nastavitelné, ale mají progresivní charakter, takže hltají drobné nerovnosti, aby pak pevně dotlumily ty velké.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Na robustní komponenty podvozku je radost pohledět

Raptor příznačně stojí na obřích balónových pneumatikách o rozměru 285/70 R17 z dílen BF Goodrich a jeho motor s převodovkou chrání pořádný „šusplech“, takže se vám jen tak nějaký kámen do olejové vany nepodívá. Když se naopak pod auto podíváte vy, okamžitě vám dojde, že tady není žádné pozlátko. Tohle je bytelně zpracované auto, připravené na brutální zacházení.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Znáte to – čtyři válce stačí, když turba tlačí

Když už jsme tak pěkně otevřeli téma motoru – pro někoho může být zklamáním, že naftový pětiválec o objemu 3,2 litru, který se do Rangeru dodával donedávna, pod kapotou Rangeru nenajdete. Spokojit se musíme s naftovým čtyřválcem 2.0 EcoBlue Bi-Turbo, který je však pro potřeby Raptoru naladěn na 213 koní a 500 Nm točivého momentu. Desetistupňová převodovka přenáší sílu primárně na zadní kola, na požádání se pak přidává přední náprava, a to „na tvrdo“ bez středového diferenciálu – tak, jak je to u původně pracovních pick-upů běžné. A když dojde na opravdu nehostinné podmínky, je tu i terénní redukce a mechanická uzávěrka zadního diferenciálu.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Palubní přístroje se chlubí volbou jízdních režimů, ale i pár pomocníky do terénu – třeba ukazatelem náklonů

Rozmlácenou cestou jako v bavlnce

Konečně usedám do kožené sedačky za rozměrný volant a vydávám se vstříc písku a bahnu místního polygonu. Už při přejetí prvních nerovností dává Raptor najevo, jak neuvěřitelné pokroky udělalo nové naladění. Tam, kde je pracovně orientovaná záď s listovými pery klasického Rangeru neposedná a skotačivá, chová se Raptor s vinutými pružinami a foxáckými tlumiči způsobně a zběsile pracující kola nechávají karoserii v relativním klidu.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Najděte si cestu necestu a pořádně ho prožeňte, nechá si to líbit

A čím rychleji jedu, tím lépe to funguje. Raptor nejen, že nepotřebuje silnici. Nepotřebuje vlastně ani cestu. To, jakým způsobem se zavěšení vypořádává s hlubokými kolejemi, je až neuvěřitelné a je jenom škoda, že se nedá zcela vypnout elektronická stabilizace. Motor, ač čtyřválcový, má výkonu dost, a s pohonem pouze na zadní kola s uzamčeným diferenciálem, nechal by se Raptor vodit táhlými oblouky dveřmi napřed. Jenomže, i když se stabilizace tváří vypnutě, stejně začne sahat do výkonu ve chvíli, kdy zadní kola moc prohrabují a zadek nadmíru ulétává bokem.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Omezená stabilizace toho dovolí vcelku dost, pak ale zasáhne

I s tímhle drobným deficitem je ale polet po prakticky neexistující písčité cestě polygonu obrovská sranda a za volantem si v tu chvíli připadám jako účastník Score Baja 500 nebo dalších dálkových rallye, kterým dominují pick-upy v americkém stylu.

Když zrovna neletí kilo v hlubokých kolejích, vydrápe se kamkoliv

Na druhou část projížďky ovšem zpomalujeme a nastává čas na prověrku trochu techničtějšího off-roadu. Otočným přepínačem přiřazuji k pohonu přední kola a rovnou i redukci. Přede mnou se tyčí sice krátký, ale o to prudší písčitý výjezd, na němž o chvíli dříve zůstal viset standardní Ranger na silničních gumách a svým hrabáním „načechral“ celý povrch kopce.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Výjezd s hlubokými kolejemi a písek, kam se podíváš

Na vytočenou trojku (což znamená při redukci rychlost asi 30 km/h) se vřítím do krpálu, a jak se blížím vrcholu, musím povolit na plynu, abych terénní bestii neposlal pár metrů vzduchem. Tedy ne snad, že by to nešlo – bytelné zavěšení by i takové „kravení“ bez úhony sneslo.

Foto: Ondřej Kroutil pro Ford

Umí to nahoru, ale i dolů

Teď ale volím mírnější variantu bez skákání a za výjezdem se otáčím pro změnu na sjezd. Raptor samozřejmě disponuje elektronickým sjezdovým asistentem, ale jde to i bez něj. Stačí při zapnuté redukci pádly pod volantem zařadit jedničku a brzdná síla motoru se postará o to, že ze sebestrašnějšího srázu jede Raptor krokem.

Sranda, ale i práce

Vzato kolem a kolem – Ranger Raptor je vlastně neuvěřitelně univerzální auto. Můžete se s ním škrábat na nedostupná místa nehostinného terénu a hnát ho rozmlácenou polňačkou, ale poslouží vám i v jiných ohledech.

Na silnici auto nepůsobí nijak zvlášť nemotorně a je milým překvapením, že dokonce ani špalkové gumy nenadělají příliš hluku. Dovnitř se naprosto pohodlně vejde pět dospěláků, na korbu hromady nákladu a třeba při ježdění po městě absolutně odpadá strach ze zničeného podvozku a kol, decimovaných výmoly a propadlými kanály. Raptor si tyhle nástrahy silnice dává ke snídani. Jen budete mít asi honičku ho v městské zástavbě zaparkovat.

Reklama

Související témata:
Načítám