Hlavní obsah

Ford uvádí bezpečnější systém bezklíčového odemykání

Foto: Ford

Ford zařadí do nabídky ovladač bezklíčového odemykání se snímačem pohybu

Jakkoliv je bezklíčové odemykání a startování velmi příjemnou vychytávkou, praxe ukazuje, že tohoto systému nevyužíváme jen my, řidiči, ale také nenechavci a zlodějíčci. Ukázalo se totiž, že není nic jednoduššího než kód takového klíče na dálku ukrást a pak si v klidu odvézt auto. A proti tomu se rozhodl bojovat Ford.

Článek

Ptáte se, jak se takový moderně vybavený zloděj dostane ke kódu vašeho klíče, který máte přes noc třeba doma na nočním stolku? Bohužel úplně snadno. Standardní klíče od aut, které pracují se systémem odemykání bez jejich aktivního použití, vysílají signál, díky kterému auto odemknete a i nastartujete. Problém ale je, že ten signál vysílají neustále, tedy i v době, kdy ho aktivně nepoužíváte. Pro zloděje pak není těžké jeho signál kdykoliv zachytit, překódovat si ho na svůj klíč a prostě vám odjet s autem.

A to se přestalo líbit Fordu, který se rozhodl, že je potřeba s tím něco udělat. Proto budou klíče zatím jen modelů Fiesta a Focus vybaveny speciálním snímačem pohybu. Bude to fungovat vlastně úplně jednoduše, až se divíme, že něco takového není běžnou praxí už dávno. Snímač pohybu bude dohlížet na to, že ve chvíli, kdy se klíč bude nacházet déle než 40 sekund v klidu, přejde do takzvaného režimu spánku. Díky tomu nebude vysílat žádný signál, a tím pádem bude pro zloděje nemožné i se specializovanými zařízeními ho jakkoliv zaměřit. Klíč, v dnešní době spíše ovladač auta, se znovu aktivuje, jakmile jej majitel vezme do ruky. Jakmile se přiblíží na vzdálenost dvou metrů, vůz jeho signál zachytí běžným způsobem.

Nové ovladače budou u výše zmíněných modelů dostupné od května tohoto roku. Během následujících dvou let je pak Ford nabídne ke všem svým modelům. „Možnost objednat přes internet zařízení, které nemá v rukou veřejnosti co dělat, je dlouholetý problém pro Ford, pro celý automobilový průmysl i pro strážce zákona,“ řekl Simon Hurr, bezpečnostní odborník Fordu. „Jsme rádi, že se nám podařilo vymyslet jednoduché, avšak účinné řešení, které zvýší úroveň zabezpečení našich nejprodávanějších modelů.“

Zlodějům to neusnadňujte

Můžeme se snažit sebevíc a stejně nad námi mohou zloději nakonec vyhrát. Ale, proč jim to usnadňovat! Proto nezapomínejte na pár maličkostí, které zloděje možná neodradí, ale minimálně zdrží. A tihle nenechavci hrají hlavně o čas!

Při odchodu od auta se klidně dvakrát přesvědčte, že je opravdu zamčené. Sama si často myslím, že jsem zamkla, a jaké je moje překvapení, když po pár hodinách zjistím, že ne. Naštěstí neparkuji na ulici. Většina aut vám fakt, že jsou zamčená, dá vědět jak pomocí blinkrů, tak také třeba sklopením zpětných zrcátek. Parkujete-li vůz před domem, nenechávejte klíč za vstupními dveřmi v dosahu vozu. Klíč bez snímače pohybu je vhodné ukládat do kovové krabice nebo speciálně odstíněného pouzdra. Stačí je dokonce zabalit do alobalu. Možná to zní lehce přitažené za vlasy, ale pokud nemáte v ruce klíč, který brzy představí Ford, může to zloděje odradit od toho, aby odjel právě s vaším autem.

A ještě jedna maličkost. Většina nových aut, modely značky Ford nevyjímaje, mají k dispozici pravidelné aktualizace různých zabezpečovacích systémů. Poptejte se tedy v servisu, jestli taková aktualizace není pro váš vůz připravena a pokud ano, nechte si ji nahrát!

Reklama

Související témata:
Načítám