Hlavní obsah

Ford představil GT v barvách Milesova závodního speciálu

Foto: Ford

Nový Ford GT v barvách závodního speciálu, se kterým Ken Miles odstartoval v Daytoně zlatou éru vytrvalostních závodů

Než se objevil v kinech film Le Mans 66, tak Kena Milese znalo jen pár nadšených fanoušků motorsportu. Teď Ford větří příležitost a představuje Ford GT z kolekce Heritage Edition Celebrates, které oslavuje Milesův úspěch v Daytoně v roce 1966. A jako bonus přidává dvacet kousků z kolekce Studio Collection...

Článek

Ken Miles byl nepochybně zatraceně zajímavý chlapík, a jestli byl alespoň z poloviny stejný jako ve filmu Le Mans 66, tak bych se s ním rád potkal osobně. Podle toho, co jsem si o něm načetl a zjistil, tak patřil přesně mezi ty jezdce, kteří by dokázali zajet dobrý čas i na vratech od stodoly, ale měl kromě jezdeckého talentu taky konstruktérské nadání, což ostatně režisér James Mangold náležitě vypíchl.

Jak už všichni jistě víte, Ford GT se objevil na Le Mans už v roce 1965 (i o rok předtím, ale v jiném složení), nicméně už ve 22:50, tedy po necelých sedmi hodinách závodu, sám Carol Shelby zhasl v boxu světla a stáhl roletu – ani jeden z Fordů GT v závodě nepokračoval. Jenže o rok později už bylo všechno jinak a Ford GT se zapsal do historie motorsportu zlatým písmem. A tučně.

Le Mans totiž vyhrál na plné čáře, a navázal tak na vítězství v 12hodinovce v Sebringu o pár měsíců dřív. Jenže celá šňůra vítězství začala ještě o pár týdnů předtím, na závodě v Daytoně, kde Ford získal svoje první čtyřiadvacetihodinové vítězství. Za volantem Fordu GT se tehdy střídali Ken Miles a Lloyd Ruby, Shelby byl nadšen, že mají konečně nejen konkurence schopné a spolehlivé závodní auto, ale taky spolehlivou posádku.

A právě se vzpomínkou na oslavu prvního velkého vítězství Ford přichystal svůj model GT v kolekci Heritage Edition. Jasně ho poznáte podle černé kapoty, červených detailů a velkého čísla 98. Že jste se právě zamilovali?

Pak ještě nutně potřebujete vědět, že na autě je navíc pár karbonových dílů, dvacetipalcová kovaná kola a v kabině najdete spoustu alcantary. No prostě takové ty klasické hezké věc zvenku.

Společně s nástupem modelového roku 2021 Ford začíná nabízet pakety Studio Collection, které přináší výrazné grafické prvky a drobné doplňky v interiéru. Schválně se mrkněte do galerie…

Mechanicky se ale nemění nic. Každopádně ze sběratelského hlediska to bude určitě podobně zajímavé jako GT na počest Kena Milese, protože Fordů GT Studio Collection bude vyrobeno jen čtyřicet.

No a na závěr připomínáme, že Ford GT končí ve výrobě v roce 2022 a že jestli byste si ho chtěli koupit, pak máte nejvyšší čas. Honza Koubek měl to štěstí a řídil ho, tady se můžete podívat na video. 660 koní v akci…

Reklama

Související témata:
Načítám