Hlavní obsah

Ferrari 488 GT Modificata – Jen pro vyvolené

Foto: Ferrari

Ferrari představilo zatím poslední okruhovou limitku. Jmenuje je 488 GT Modificata, jde o model s technologií těch nejlepších kousků, který je určený jen na okruhy, takže se s ním majitelé, jak už je u těchto strojů tradicí, moc nesvezou.

Článek

Limitované modely Ferrari určené pouze pro jízdu na okruhu jsou velmi populární, i když se s nimi běžný smrtelník nikdy nesveze a majitelé jen občas, když automobilka uspořádá track day v rámci Ferrari Club Competizioni GT Event. A teď si majitelé pro tuto příležitost mohou pořídit novou hračku – typ 488 GT Modificata.

Nový speciál v sobě spojuje to nejlepší ze závodních speciálů 488 GT3 a 488 GTE. Vzadu uprostřed je uložený vidlicový osmiválec přeplňovaný dvěma turbodmychadly a naladěný na výkon kolem 700 koní. To je dokonce víc, než mají obě zmíněné závodní verze, které pochopitelně svazují předpisy a pravidla jejich kategorií. Nová převodovka a karbonová spojka pomáhá s nárůstem výkonu a jeho přenesením na trať přes zadní kola.

Vývojový tým pracující na novém speciálu si výrazně pohrál s aerodynamikou a zajistil autu výrazně lepší přítlak. Ten se zlepšil hlavně u přední části auta, aniž by narostl odpor vzduchu. Drobné změny jsou i v zadní části s přepracovaným přítlačným křídlem. Celkový generovaný přítlak je tak při rychlosti 230 km/h víc než 1 000 kilogramů.

Foto: Ferrari

Motory Ferrari jsou jak umělecké dílo, zvláště ty závodní

Tento údaj zní zvlášť skvěle v souvislosti s tím, že auto je velmi lehké. Prakticky celá karoserie je z karbonových vláken s výjimkou hliníkové střechy. Brzdové komponenty dodala společnost Brembo, jen systém ABS pochází ze závodního speciálu 488 GT3 Evo 2020. Byl ovšem speciálně nastaven pro model 488 GT Modificata.

Ve standardní výbavě je i V-Box spolupracující se systémem Bosch na sběr telemetrických dat a systém TPMS pro sledování teploty a tlaku v pneumatikách. Vzadu je kamera s vysokým rozlišením. Rozdílem od závodních speciálů je i druhé anatomické sedadlo v interiéru. V rámci koupě si pak zákazníci mohou upravovat vzhled interiéru i exteriéru dle vlastních představ.

Jelikož jde o limitovaný speciální model, může si Ferrari zase jednou diktovat podmínky pro případné zájemce. Koupit si jej budou moci jen ti, kteří se již dříve těchto speciálních akcí účastnili. Pokud projdou výběrovým sítem, mají několik možností k projížďce se svým novým italským plnokrevníkem. Akce Competizioni GT se plánují na okruzích Virginia International Raceway, Monza, Watkins Glen, Suzuka a slavný Nürburgring.

Reklama

Související témata:
Načítám