Hlavní obsah

Elon Musk si loni vydělal krásných 32 miliard korun

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na člověka s minimální mzdou, kterou navíc v plném rozsahu odmítá, je to docela slušný ranec. Pojďme se podívat, co stojí za těmito čísly, ze kterých se protáčí panenky i těm největším mamonářům.

Článek

Tesla do značné míry funguje a hlavně prosperuje díky nejrůznějším pobídkám, a tedy i penězům daňových poplatníků. Je tedy jenom logické, že Elon Musk veřejně prohlásil, že jako šéf firmy chce pobírat pouze minimální mzdu stanovenou státem Kalifornie. A i těch pár tisíc dolarů měsíčne odmítá a posílá na charitu. To samozřejmě neznamená, že by byl nějaký chudák. Jednak má slušné peníze z jiných projektů a jednak už má z dřívějška slušně vyděláno. Jak ale asi tušíte, funguje jeho výplata trochu jinak. Za loňský rok si totiž Elon Musk vydělal 1,34 miliardy dolarů. Nespletli jsme se o řád, není to tiskařský šotek. Přesně tolik dostal Musk od předsednictva za splnění předem daných cílů - nárůst prodeje Modelu X, představení Modelu X, navýšení produkce nad 100 tisíc kusů ročně atd.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pro další rok jsou samozřejmě stanoveny další cíle, které musí Elon Musk splnit, aby si zasloužil další výplatu. Jednoduchý plán. A kde se tedy vzala ona obrovská částka? Musk je za splnění plánu placen v akciích své firmy, což ostatně není nic nového, tzv. options jsou součástí odměn pro nejvyšší management v každé větší západní firmě. Muskových 6,7 milionů akcií je ovšem při průměrné ceně 194 dolarů za akcii prostě trochu jinde, než v případě jiných CEO, což lze krásně vidět při srovnání s ostatními šéfy automobilek. Druhý nejlépe placený CEO dosáhne "jen" na 32 milionů dolarů, tj. víc než čtyřicetkrát méně. Elon Musk musí samozřejmě zaplatit daň z příjmu, což znamená, že musel část akcií prodat, aby uhradil berňáku šílených 594 milionů dolarů. 

Reklama

Načítám