Hlavní obsah

Elektroauto vám dobije čím dál víc firem. Vyplatí se jim to?

Foto: Veolia Smart Systems ČR, s.r.o.

O rostoucí oblibě elektromobilů není pochyb. Loni se prodalo asi třikrát víc elektrických vozů a plug-in hybridů oproti roku 2019. Spolu s tím roste i poptávka po místech, kde si elektromobil dobít. Nabídnout dobití zadarmo, nebo jak si za něj nechat zaplatit – to řeší stále víc byznysů a institucí.

Článek

Nejlepší příležitost, jak dobít baterii přes den, je připojit auto někde, kam stejně potřebujete jet a nějaký čas tam strávit. Na to reagují obchodní společnosti i instituce a řeší, jak na svých parkovištích zajistit zákazníkům nebo zaměstnancům dobíjecí stanice, kde nechají auto nabít, zatímco sami zařizují něco dalšího.

Místem č. 1 je parkoviště obchodního centra. Vrátit se k dobitému autu a bez starostí vyrazit domů (nebo pokračovat kamkoli dál) je skutečná přidaná hodnota. Ať už chcete mezitím udělat velký nákup, dát si oběd ve food courtu, navštívit kino, saunu, posilovnu nebo využít další služby, které moderní nákupní centra nabízejí.

Pohodlné dobití začínají nabízet i hotely, restaurace a sportovní kluby, kde auto obvykle odložíte na delší dobu. Proč by se nemohlo taky dobíjet, zatímco vy sami „dobíjíte baterky“ relaxací, schůzkou nebo sportovní aktivitou.

S dobíjecími stanicemi už počítají i developerské projekty – kancelářské budovy i moderní rezidenční komplexy. A v budoucnu si snad budeme moct auto dobít i na parkovištích úřadů, nemocnic a dalších institucí. Ke snaze o elektrifikaci dopravy a šetření životního prostředí se pak bude moct zapojit ještě víc organizací i domácností.

Nabíjecí stanice jako služba zákazníkům. Jaké jsou možnosti?

Provozovatel objektu si může vybrat, jestli chce mít na místě standardní dobíjecí stanici, která nabije baterii asi za 4 hodiny, nebo rychlonabíjecí, která to zvládne už za hodinu (nebo na 80 % kapacity už za půl hodiny).

Za dobití zaplatíte platební kartou, nebo v mobilní aplikaci. Když se provozovatel objektu rozhodne svým zákazníkům nebo zaměstnancům nabídnout dobíjení jako bonus zdarma, stačí se prokázat čipem. To se hodí i v případě, že se jako firma rozhodnete obnovit vozový park a zajistit si řešení, které je úsporné k životnímu prostředí a v dlouhodobém horizontu ušetří náklady na provoz služebních vozů a jejich údržbu (elektromotory mají méně pohyblivých součástek, které jsou náchylné k opotřebení).

Foto: Veolia Smart Systems ČR, s.r.o.

Nabíjecí stanice

Důležité je vybrat si vhodného dodavatele dobíjecí stanice a elektrické energie, kterou se bude nabíjet. Třeba společnost Veolia Smart Systems vám zajistí kompletní servis – prověří technickou dostupnost ve vaší lokalitě, navrhne ideální řešení s přihlédnutím k danému prostoru, vyřídí všechna povolení, zajistí instalaci a postará se o provoz a servis dobíjecí stanice. A pokud jste skutečnými fanoušky úspory a efektivního využívání energie, nechte si poradit, jak můžou provoz dobíjecí stanice zajišťovat solární panely a jak díky nim ušetřit i v dalších oblastech.

Načítám