Hlavní obsah

Elektrická Škoda Citigo má bratříčka – Seat Mii electric

Foto: Seat

Seat vstupuje do věku elektromobility s čistě elektrickou verzí miniauta Mii, španělského bratříčka Škody Citigo-e iV a Volkswagenu e-Up! Slibuje solidní dynamiku a dojezd 260 km, který by měl být pro městské použití naprosto dostatečný. Podaří se mu na trhu uspět?

Článek

Pokud jste dávali pozor a nasáli jste informace o elektrickém Citigoe iV, tak vás u Seatu Mii electric nemá už co překvapit. Citigo a Mii se narodili jako sourozenci (společně s Upem), takže jsou si podobní jako vejce vejci, což platí i pro jejich elektrické varianty. Designově se toho u Mii electric oproti benzinovému předchůdci příliš změnilo, dokonce ještě méně než u elektrického Citigo.

Technika je pak s elektrickým Citigo dokonce naprosto shodná – Mii electric má v přídi elektromotor s výkonem 83 koní a 212 Nm, díky tomu zrychlí na 50 km/h za svižných 3,9 sekundy. Baterie s kapacitou 36,8 kWh pak umožňuje dojezd až 260 km (WLTP), nabít ji na 80 % z rychlonabíječky (DC 40 kW) trvá zhruba hodinu, z domácího wallboxu (7,2 kW) pak zhruba 4 hodiny.

Foto: Seat

Na 80 % kapacity nabijete baterie Mii electric za hodinu u rychlonabíječky, za 4 hodiny z wallboxu

Bateriový balík je ukrytý pod podlahou, takže nijak neomezuje prostor pro posádku, zavazadlový prostor si zachovává solidních 250 litrů objemu. Elektrické Mii je stejně jako jeho benzinový předchůdce (jehož výroba již skončila) vybavený sofistikovanými bezpečnostními asistenty (nouzovým brzděním, sledováním jízdy v pruhu nebo čtením značek), infotainment je stále suplovaný palubním rádiem a aplikací (s online funkcemi) do chytrého mobilu, pro nějž naleznete na palubní desce integrovaný šikovný držák.

První kompletně vyvinuté elektroauto Seatu bude hatchback nazvaný el-Born (sourozenec VW ID.3), který dorazí v průběhu roku 2020. Elektrifikované Mii je jeho předvoj – jeho výroba začne již v prvním kvartálu příštího roku v Bratislavě, na trh dorazí krátce poté. Je ale pravděpodobné, že ho Seat v ČR prodávat ani nebude, vždyť ani benzinovému Mii se tu proti domácímu Citigo příliš nedařilo.

Reklama

Související témata:
Načítám