Hlavní obsah

Dnes končí platnost dálničních známek na rok 2019

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia / Ministerstvo dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou věci, na které je snadné zapomenout. S dálniční známkou z předchozího roku můžeme bez obav jezdit až do konce ledna roku následujícího, a tak nechává řada řidičů pořízení nové známky až na začátek února. Ale ten začíná už zítra…

Článek

Pro řidiče, kteří si pravidelně pořizují dálniční známky a využívají tuzemské dálniční sítě, což je drtivá většina z nich, znamená začátek února hned dvě věci. Zaprvé si na čelní sklo nalepit novou známku na rok 2020 a zadruhé tu loňskou z okna vozu odstranit. Druhá povinnost vás nemine, ani v případě, že si novou známku zatím pořizovat neplánujete. Už zítra vás totiž policisté mohou pokutovat za to, že máte na čelním skle nalepenou známku s prošlou platností.

Zákon č. 13/1997 Sb. totiž říká: „Řidič vozidla v systému časového zpoplatnění je povinen odstranit díl kuponu prokazujícího úhradu časového poplatku na viditelném místě ve vozidle, jakmile jeho platnost skončila.” A policisté na to budou zejména v první polovině února zcela jistě dbát. Pokuta za tento přestupek může být až 1 000 korun.

A kam novou dálniční známku nalepit? Ideálně na stejné místo, odkud tu starou odstraníte. To by mělo být v pravém dolním rohu čelního skla, nikde jinde. Dálniční známka by tak neměla nijak bránit řidiči ve výhledu z vozu. Zároveň je nutné na oba díly známky vypsat registrační značku vozidla a druhý díl uschovat pro případ kontroly. Bez vyplněné registrační značky na obou dílech je kupón neplatný.

Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Takhle vypadají dálniční známky na rok 2020. Od zítřka už jiné na čelním skle v žádném případě nevozte

Tohle všechno ale snad absolvujeme letos již naposledy. Od příštího roku mají být i v Česku konečně známky elektronické. Odpadne tak otravné nalepování i odstraňování známky, papírový kupón nám nebude hyzdit čelní sklo a navíc nebude hrozit, že zapomeneme ze skla odstranit známku prošlou.

Cena dálničních známek 2020

Foto: Česka pošta

Cena dálničních známek 2020

Ačkoliv to ještě nedávno vypadalo jako jasná věc, jak už to v Česku chodí, nemusí vše nakonec dopadnout tak hladce. Když jsme na začátku září loňského roku byli přítomni prezentaci nového systému elektronických dálničních známek, vše bylo růžové a zalité sluncem. Systém nám byl předveden v praxi, ministr Kremlík měl úsměv od ucha k uchu a zdálo se, že je vše takřka hotové. Pak se ale vynořily problémy s cenou e-shopu na známky, ministr byl raději „odstraněn” a celá zakázka byla zrušena. Nezbývá než doufat, že i tak se vše stihne podle plánu a elektronické dálniční známky začnou skutečně od příštího roku platit. Byla by velká škoda, kdyby ne.

Pořizujete si roční dálniční známku?
Ano, každý rok
70,6 %
Jen někdy
12,1 %
Ne, po dálnicích nejezdím
11,5 %
Ne, občas to risknu bez známky
5,8 %
Celkem hlasovalo 11993 čtenářů.

Reklama

Načítám