Hlavní obsah

Deset tipů na to nejlepší svezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok se nám chýli ke konci, venku přituhuje a petrolheadské období pomalu končí. Takže je čas přemýšlet, kam vyrazíte, až se jaro zeptá. Pár tipů bychom měli.

Článek

Příští rok si hodlám motoristicky užít. Tedy, ne že by letošek za to nestál, ale pro nadcházející rok mi dojdou výmluvy a chce to víc výletů. Takže už netrpělivě sjíždím seznamy akcí, vybírám zajímavá muzea a hledám ty nejlepší silnice, kam se vypravit s jedním ze svých rozhrkaných dýchavičných potencionálních youngtimerů. Na pomoc mi přispěchal Seat, který sestavil žebříček potencionálních nejlepších silnic světa na všech kontinentech a na tu vítěznou se vypravil s Leonem Cupra. A co vy, byli už jste na některé z nich zkoušet svůj řidičský um, nebo snad máte jiné žhavé kandidáty do TOP10, na které profíci ze Španělska zapomněli? Napište nám svůj výběr a nebo všechny senzační silnice z Čech, kam se jezdíte rádi projet. Třeba si s vámi na nich uděláme setkání.

No. 10 – USA: Route 66

Foto: Archiv Garáž.cz

Matka cest, kterou milujeme už od chvíle, kdy jsme s lahví Coca-coly v ruce nemohli odtrhnout oči od úžasného filmu Easy Rider. Sedmdesátky plné drog a holek s velkým libidem, naleštěné Harleye a chytlavej song Born to be Wild, to byl náš sen. A ten sen nás neopouští ani dnes, kdy naše děti nechápou, proč brečíme u animáku Cars a scén s opuštěnou Mother Road. Každý z nás by chtěl sednout do silného Muscle Caru (v mém případě bych dal před obligátním Mustangem přednost GTO ´70 The Judge) a projet si celou trasu z Chicaga do Santa Monicy, cestou spát v motelech, jíst v bistrech, poslouchat rock’n’roll a nechat si čechrat vlasy vichrem z otevřených okýnek. Osobně bych třeba Route 66 dal na mém žebříčku mnohem výš.

No. 9 – Austrálie: Great Ocean Road

Foto: Archiv Garáž.cz

Máte před sebou krásných klikatých 243 kilometrů po australském pobřeží státu Victoria. Celou cestu budete moci koukat na pláže bičované příbojem oceánu a na vápencové a pískovcové útvary jako London Arch nebo Twelve Apostles a další u Bassova průlivu. Cestou protnete národní parky, malé vesničky i pralesy. Musíte vyřešit jedinou otázku. Jistě, V8 pod kapotou je jasná, ale bude to Ford, nebo Holden?

No. 8 – Argentina: Ruta 40

Foto: Archiv Garáž.cz

Na jižní polokouli ještě zůstaneme, ale změníme světadíl. V Argentině totiž za projetí stojí jedna z nejvýše položených silnic světa. Má 5200 kilometrů na délku a ve nadmořské výšce 5000 metrů budete překonávat průsmyk Abra del Acay. Inu v Andách budete výš, než kam se vyšplháte v Evropě jen s horolezeckým náčiním. A tady to budete absolvovat s veškerým pohodlím, jaké vám osobní auto může nabídnout. Pokud tedy přežije úsek v jižní Patagonii, který prý patří k nejhorším silnicím světa. Na výlet přes jeden kontinent se svým pohořím, 18 řek a 21 národních parků doporučujeme obytný VW Bus T2, který jistě v sousední Brazílii seženete.

No. 7 – Norsko: Atlanterhavsveien

Foto: Archiv Garáž.cz

Teď zklesáme o hodně blíž k mořské hladině. Ačkoliv neumíte norsky (protože nikdo neumí norsky), tak z názvu poznáte, že tahle silnice kopíruje norské pobřeží Atlantiku. Na necelých devíti kilometrech budete moci obdivovat fjordy i ostrůvky. Hlavně vás ale nadchne úžasná inženýrská vyspělost severského státu, díky které jsou všechny mosty a tunely úchvatným důkazem, že pokud postavíte silnici dobře, tak přírodu nezničíte, ale její krásy zpřístupníte lidem. Jen pozor na bičující příboj, kvůli nízké nadmořské výšce se totiž tu a tam nějaká vlna převalí přes asfalt. Doporučujeme tedy nějaký bezpečný severský křižník na delší trasy, třeba Saab 99 Turbo.

No. 6 – Španělsko: Desfilandero de la Hermida

Foto: Archiv Garáž.cz

Pokud je vám ve Skandinávii zima, zamiřte do tepla jižní Evropy. Španělsko sice nabízí dost nebezpečné kratochvíle, kdy můžete skončit s býčím rohem v zádech, ale také výbornou kuchyni, normální měnu a nezaměnitelnou pohodovou atmosféru jižní Evropy. Když si seženete vhodný vůz, například domácí Seat Leon Cupra, můžete vyrazit po silnici N-621 do soutěsky Desfilandero de la Hermida v Kantábrii. Na 21 kilometrech uvidíte úžasné scenérie vápencových skal a svůj řidičský um prověříte v bezpočtu zatáček.

No. 5 – Německo: Romantische Straße

Foto: Archiv Garáž.cz

Asi nejsnáze dostupná krásná silnice se nachází v sousedním Německu. A protože Němci mají vždy trávu zelenější, krávy učesanější a odpadky voňavější, je i jejich silnice lepší. Je totiž dlouhá 400 kilometrů, což jí katapultuje mezi ty nejdelší v našem žebříčku. Na trase z Würzburgu do Füssenu si můžete prohlížet památky hned šedesáti měst. Těšte se na kvalitní asfalt a ohleduplné řidiče, cestou si určitě někde dejte Bratwurst a pivo (nealkoholické samozřejmě). A jelikož Němci dali světu spoustu skvělých aut, přizpůsobte výběr předpokládanému tempu jízdy. I když já myslím, že k romantické silnici se bude hodit pagoda 230SL.

No. 4 – Francie: Route Napoléon

Foto: Archiv Garáž.cz

Nahrajte si Marseillaise na kazetu, vyházejte z kufru víno a sýry (vozit je do Francie je nošením dříví do lesa) a napakujte si tam místo toho spoustu konzerv na případné přežití (co kdyby zase stávkovali). Ideálně se tak deset let učte francouzsky, abyste dokázali natankovat na pumpě a zeptat se nějakého bodrého hráče Petangue na cestu, až se v nějaké vesničce kvůli jejich vyhlášenému značení ztratíte. Pak se teprve můžete vypravit na 325 km dlouhou trasu z Grenoblu do Paříže. Cestou protnete regiony Provence, Alps, Côte d’Azur a Rhône-Alpes. Právě tady táhnul Napoleon po svém exilu zpět na císařský trůn. A tak si kvůli jejich nacionalismu (tady ještě umocněnému) ani nezkoušejte nevzít francouzské auto. Protože nejste masochisti, abyste strávili půl roku na cestě v kachně 2CV a chcete si to užít, zkuste Peugeot 205 GTI. Ne, do Alpiny A110 se normální člověk opravdu pohodlně nevejde.

No. 3 – Švýcarsko: Furka

Foto: Archiv Garáž.cz

A jdeme do finále na stupně vítězů. V Alpách naleznete úžasnou silničku, která učarovala britské filmaře už v roce 1964. Není divu, Furka je mezi 30 nejvyššími horskými průsmyky, leží prakticky uprostřed švýcarských Alp a můžete se z něj kochat pohledem na ledovec Rhône. Právě tady, na silnici 19 se totiž proháněl agent Jejího Veličenstva s číslem 007, samotný James Bond. A to hned v jeho nejoblíbenějším filmu Goldfinger. A protože nikdy nebudete tak charismatičtí jako Sean Connery, zkuste to alespoň nezhoršit tím, že vyberete cokoliv jiného, než stříbrný Aston Martin DB5.

No. 2 – Itálie: Stelvio

Foto: Archiv Garáž.cz

V Alpách ještě zůstaneme, jen se s hodinářsky přesného Švýcarska přesuneme do státu, kde nic není problém, pokud to potřebujete až příští měsíc. Italové totiž dali světu Římskou civilizaci, základy práva a těstoviny, takže prostě mají právo do konce svých dnů odpočívat a koukat na fotbal. Díky tomu vám ale nebudou překážet na nejvyšší asfaltce v Alpách (2757 m. n. m.). Průměrné stoupání je 7,6 %, délka 24 kilometrů a celkem 48 ostrých zatáček. Bohužel, její kouzlo objevili i pumpičkáři a tak nejenže jí každý rok zavřou kvůli něčemu, co se jmenuje Giro d’Italia, ale ještě jsou tu hordy cyklistů každý všední den. Právě to by tuto kvalitní silnici srazilo na mém osobním žebříčku o pár příček dolů. Proto ani nemyslete na Ferrari (i když 308 GTS na výlet do Alp zní lákavě) a zkuste radši původní originální Fiat 500. V něm vám totiž místní i zamávají a cyklisté budou muset předjíždět vás, ne vy je.

Vítěz – Rumunsko: Transfagarasan

Foto: Archiv Garáž.cz

Je to fascinující, ale opravdu tento žebříček vyhrává země bývalé východní Evropy. O Rumunsku toho asi moc nevíte, jen že jejich automobilový průmysl stál za starou bačkoru a Ceausescu byl ke konci života trochu cvok. Jenže právě v téhle zemi se údajně nachází ta vůbec nejlepší silnice na světě. Devadesátikilometrový had vinoucí se malebnými Karpaty bývá kvůli sněhu otevřen od června do konce řijna. Když si ale uděláte čas, můžete během jízdy nádhernou krajinou navštívit i hrad Poenari, bájné sídlo hraběte Draculy. Jen tu nezkoušejte jezdit s Oltcitem, ta nejlepší silnice si zaslouží to nejlepší auto na světě. A to je pro každého z nás jiné, takže až ta někdy potkáte Ferrari F40, třikrát krátce zatrubte a dáme si kafe.

Reklama

Načítám