Hlavní obsah

Dacia představí Jogger – nový sedmimístný vůz

Foto: Dacia

Nemohu se ubránit dojmu, že Jogger je pro Dacii celkem perfektní jméno – a to „jogging“ opravdu neprovozuji. Jogger však přesně zapadá mezi stávající názvy modelů značky a Dacia uvádí, že evokuje sport a aktivitu. Pro nový rodinný vůz tedy docela příhodné pojmenování.

Článek

Teď ale k těm důležitějším věcem. Jogger v nabídce Dacie ideově nahradí hlavně Lodgy a Dokker – tedy auta, která byla myšlena pro velké rodiny, případně i pro podnikání. Stejně jako tyhle modely, které už v současné nabídce nových aut značky nenaleznete, poskytne Jogger hlavně praktičnost a variabilitu.

Pro velké rodiny je pak nejzásadnější, že Jogger bude možné zakoupit ve variantě s pěti nebo sedmi sedadly, to vše samozřejmě v pragmatickém a cenově úsporném pojetí – prostě Dacia každým coulem.

Bohužel však o Joggeru zatím o moc víc nevíme. O novém sedmimístném modelu se mluví už déle, takže existují určité spekulace, ale Dacia zatím oficiálně pustila do světa jen název, počet míst k sezení, a taky siluetu, kterou můžete vidět na obrázku výše. Zkuste se zadívat pořádně a přivřít obě oči, a možná uvidíte náznak (byť poněkud uhlazený) konceptu „Bigster“. Koncept velkého SUV se představil letos v lednu a přišel spolu s informací, že Dacia vyvíjí nové velké SUV na společné platformě s ruskou Ladou.

Co myslíte, bude Jogger produkční verzí Bigsteru?

Na finální podobu auta si musíme ještě počkat, naštěstí už ale jen pár dní. Oficiální odhalení se totiž odehraje online formou již v pátek 3. září, pár dní předtím než se Jogger představí i naživo v rámci autosalonu IAA v Mnichově. Ten startuje novinářským dnem v pondělí 6. září.

U příležitosti odhalení taky nahlédneme do interiéru a dozvíme se i něco o technice. Jaké motory Jogger dostane, je zatím záhadou, ale spekuluje se o prakticky stejné paletě, jako je dostupná pro Duster (tříválce 1.0 TCe, čtyřválce 1.3 TCe a 1.5 dCI), případně o mild-hybridním ústrojí, které bylo naznačeno už v minulosti.

Reklama

Související témata:
Načítám