Hlavní obsah

Citroën vyprodává svoje muzeum. Tohle je vaše šance!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohle se nevidí často. Automobilka Citroën se rozhodla, že se zbaví části své historie. Ve svém depozitu má přes 700 aut a teď dává na prodej 66 z nich a k tomu ještě plno dalších artefaktů. Každý má teď možnost získat veterána, prototyp nebo nedávný model přímo od automobilky.

Článek

Poslední dobou stoupá zájem o veterány a legendární auta. Jejich ceny letí strmě vzhůru, často přesahují reálnou hodnotu a v aukcí se předhání překupníci či sběratelé, kteří chtějí ulovit to nejlepší zboží. Teď se naskytla šance si něco koupit přímo od automobilky, která se rozhodla, že se zbaví části své historie. Jde o francouzského výrobce automobilů Citroën, který na trhu působí od roku 1919. Stejně jako ostatní automobilky i Citroën po celou svou dobu ukládá do svého depozitu jeden model za druhým. Některé nakupuje, renovuje a hodně z nich ještě čeká na renovaci. Nejde o to, že by byl Citroen v problémech a potřeboval by peníze na provoz svých továren. Důvod prodeje je zcela jednoduchý. Bude svoji sbírku stěhovat a zároveň chce sbírku vylepšit, doplnit a zkvalitnit.

Foto: Archiv Garáž.cz

Aukce se uskuteční už zanedlouho, přesněji 10. prosince a bude ji mít na starosti společnost Leclere Motorcars. Když si prohlídnete celý katalog, tak je opravdu z čeho vybírat a navíc se auta budou dražit za vynikající peníze. Tedy výsledek bude záležet na zájmu a boji kupujících. Ale když se letmo podíváme, co Citroen nabízí, tak musím říct, že je to hodně zajímavá nabídka. Zaprvé je tady možnost koupit minimálně jeté modely z posledních dvaceti až třiceti let výroby Citroenu. Tak třeba můžete mít Citroen DS3 HDI s nájezdem 44 kilometrů, C4 Cactus s nájezdem 7 km nebo o něco starší Xsaru Berline s nájezdem pouhých 113 km, luxusní XM V6 z roku 2000, který má jen 5 440 km a nejvíce se nám líbil BX GTI z roku 1990 s nájezdem 21 500 km.

Foto: Archiv Garáž.cz

Daleko zajímavější jsou koncepty, které se k prodeji nabízejí jen málo kdy. A Citroen s nimi v aukci nebude šetřit. V nabídce se objevuje například plážový autobus Berlingo Flanerie Sbarro z roku 1999, C3 Picasso, který se objevil na autosalónu v Paříži v roce 2008, nechybí tu koncept kompaktního MPV ECO 2000, koncept budoucího modelu BX s názvem Xenie či koncept malého elektrického vozu postaveného na základech modelu AX. Nám se ze všeho nejvíce líbí koncept malého MPV, které má na délku pouze 2,96 metru. Jmenuje se Citela a začne se dražit na 10 000 eurech. Z těch nejnovějších konceptů se Citroen zbaví modelu C Cactus Concept.

Foto: Archiv Garáž.cz

Francouzská automobilka však sáhne i do té hlubší historie, protože v nabídce se objevuje více než desítka modelů ze čtyřicátých, padesátých, šedesátých či sedmdesátých let. Pokud milujete model Méhari, tak na nic nečekejte a připravte si peněženku, je jich tam hned několik s vyvolávací cenou 2 000 euro. Nájezd kilometrů okolo 10 000. Většina ze starších kousků je spíše před renovací a bude na nich nějaká práce, ale za tu cenu by se to mohlo do budoucna vyplatit. Pokud se v historii Citroenu vyznáte, tak vás pak zaujmou kousky jako GS Speciál, AMI 6, Traction Avant 11B, Iltis, Rosalie 10 NH nebo C4 Berline. Vybere si prostě úplně každý.

Foto: Archiv Garáž.cz

No a zakončit to musíme se závodními speciály. Moc jich tu není. Vlastně opravdový je jen jeden, zbytek jsou dobře udělané showcary. Na prodej je okruhový BX GTI skupiny A, potom také replika nebo chcete-li showcar Ogierova Citroënu C2 Super 1600 a k dispozici je také maketa závodního speciálu C-Elysée WTCC. Pokud ale zrovna nemáte rozpočet na veterána, možná že si v nabídce najdete něco menšího. Nějaký artefakt z historie automobilky Citroën. Třeba za 500 euro se bude dražit busta Andrého Citroëna, za 200 euro kombinéza Jackyho Ickxe z Dakaru, nebo si prostě koupíte jen fotky, plakáty, obrazy nebo staré katalogy. Stačí se podívat do tohoto katalogu, připravit si peníze a vyrazit dražit.

Reklama

Načítám