Hlavní obsah

Škoda muzeum otevřelo novou výstavu aut snů

Foto: Škoda Auto

Škoda muzeum otevřelo novou výstavu aut snů

Patříte-li mezi automobilové nadšence, a my předpokládáme, že ano, jistě jste už byli v alespoň nějakém automobilovém muzeu. Obzvlášť přes zimu jde o parádní možnost, jak strávit dlouhé a studené zimní odpoledne. A byla by hloupost nenavštívit naše domácí auto muzeum, když navíc otevírá novou výstavu.

Článek

Muzeum Škody Auto patří mezi ta největší a nejvybavenější u nás. Ostatně, není na tom nic divného, když mapuje a detailně ukazuje historii naší domácí značky Škoda Auto. Pokud jste v muzeu už někdy byli a přemýšlíte, jestli stojí znovu za návštěvu, z vlastní zkušenosti vám mohu odpovědět, že ano. Vedení muzea totiž průběžně exponáty obměňuje a čas od času navíc otevře zbrusu novou část výstavy. Jako právě teď, kdy Škodovka v muzeu spustila prezentaci žákovských vozů od studentů vlastního Středního odborného učiliště strojírenského v Mladé Boleslavi.

Automobilka tuto školu podporuje a spolupracuje s ní již od roku 1927 a od roku 2014 každoročně zadává studentům úkol, aby vyrobili studii auta svých snů. Vybraný tým společně vyvíjí koncept na základě aktuálního sériového modelu značky a následně jej realizuje za podpory svých učitelů odborného výcviku, zástupců oddělení technického vývoje, designu a výroby přímo automobilky. Komenský by měl radost, tomu se totiž říká škola hrou.

Nicméně nejstarším projektem, který mají na svědomí žáci tohoto učiliště a který bude v muzeu vystaven, je historická Škoda Buggy. Žáci ji stavěli mezi lety 1972-73 a jejich hlavním úkolem bylo podílet se na vývoji a výrobě laminátové karoserie. Novodobé žákovské vozy jsou již prakticky celé výsledkem práce mladých mozků a rukou. Jako první vyjel v roce 2014 roadster-kabriolet Škoda Citijet postavený na základech malého Citiga. O rok později to byl pickup Škoda Funstar založený na modelu oblíbené Fabie. V roce 2016 studenti vytvořili Škodu Atero, jejíž základ tvořil model Rapid Spaceback, a právě na tomto modelu nakonec pracovalo 26 žáků více než 1 300 hodin.

K myšlence plážové buggy se v roce 2017 vrátila Škoda Element, tedy elektromobil s lednicí a chytrou televizí na palubě, vytvořený na základě modelu Citigo. Zatím poslední žákovský koncept představuje loňská Škoda Sunroq, kdy jde o kabriolet vzniklý zásadním přepracováním SUV Karoq a poháněný turbomotorem 1,5 TSI, naladěným na 163 koní a 279 Nm. Výsledky práce mladé generace budou ve Škoda Muzeu k vidění od 15. ledna do 29. dubna 2019.

Kromě hlavní expozice si v muzeu můžete prohlédnout také depozitář s jedinečnými sportovními vozy a prototypy. Bavit by vás mohla i možnost spojit návštěvu muzea s prohlídkou aktuálních výrobních provozů automobilky, to je ovšem potřeba domluvit si předem. Kromě továrny v Mladé Boleslavi jsou pro exkurze otevřeny také závody v Kvasinách a Vrchlabí. Návštěvu muzea je možné zkombinovat také se shlédnutím aviatických exponátů partnerského Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, případně také areálu Rodného domu Ferdinanda Porsche v Liberci-Vratislavicích. Pro ŠKODA Muzeum a Rodný dům je k dispozici zvýhodněné kombinované vstupné v hodnotě 100 Kč. Děti do 15 let, studenti do 26 let a senioři nad 65 let zaplatí jen 50 Kč. Samotná prohlídka muzea v Mladé Boleslavi bez průvodce vyjde na 70 Kč, s českým průvodcem 100 Kč a rodinná vstupenka stojí 175 Kč.

Reklama

Načítám