Hlavní obsah

Chcete dokázat nadřazenost SUV? Zapřáhněte za něj letadlo!

Foto: Archiv Garáž.cz

Marketing je věc přímo zvláštní - občas z něj vyjdou věci zajímavé a impozantní ovšem zcela nesmyslné. Zářným příkladem je tahání letadel pomocí obyčejných SUV tak, jak to ukazuje Porsche Cayenne Diesel S!

Článek

Před více než 10 lety se Volkswagen Touareg V10 TDI chlubil nejen nejsilnějším produkčním turbodieselem pro osobní vozy, ale rovněž tím, že díky mamutímu točivému momentu motoru zvládne utáhnout letadlo, konkrétně Boeing 747. V roce 2013 pak dokázal Nissan Patrol utáhnout dokonce nákladní letadlo o hmotnosti 130 tun. Nyní chce však koncern Volkswagen zpět první místo v tomto nesmyslném souboji, a tak povolalo do akce Porsche Cayenne DIesel S, které má pod kapotu naftovou V8.

S točivým momentem 850 N.m a výkonem 385 koní si tohle SUV vyšláplo dokonce na mamutí Airbus A380 společnosti Air France o hmotnosti neskutečných 285 tun! Za volantem seděl technik Porsche Richard Payne, který nakonec neskrýval nadšení z toho, že to Cayenne zvládlo. Zajímavé je, že následně to samé zopakovalo i benzinové Cayenne Turbo S, nicméně to má skoro stejný točivý moment (800 N.m) a výkon 570 koní. 

Nedávno pak Land Rover Discovery Sport s dvoulitrovým turbodieselem o výkonu 180 koní a točivém momentu 430 N.m odtáhlo sto tunový vlak.

Reklama

Načítám