Hlavní obsah

Česko - automobilová velmoc čerpacích stanic

Foto: Profimedia.cz

Počet črpacích stanic v ČR neustále roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Jedenáctým rokem po sobě se zvýšil počet čerpacích stanic. Uhodnete, kolik jich už v České republice je? Je to rozhodně víc, než kolik je v Evropě zvykem. Napovíme vám, že podle statistik potkáte benzínku každých čtrnáct kilometrů. Aktuálně však přibývají hlavně čerpací stanice s alternativními palivy.

Článek

Když jedete po německé dálnici, občas se vám stane, že začnete trnout, jestli dojedete na další benzínku. Jsou od sebe třicet, ale klidně i sedmdesát kilometrů daleko. A ani ve městě to není žádná sláva. Zdá se vám, že je v Německu těch benzínek nějak málo? No, jestli jich spíš v Česku není moc! Podle aktuálních údajů Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ČR je aktuálně v ČR celkem 3 974 veřejných čerpacích stanic, což představuje 56,5 % z celkového počtu 7 039 stanic. Počet těch veřejných se ale ve skutečnosti zvýšil o 34 benzínek. Zatímco u nás připadá na jednu veřejnou čerpací stanici přibližně 2,7 tisíce obyvatel, tak v Německu, kde najdete cca 15 tisíc benzínek, je to pět tisíc lidí. Podobné je to na Slovensku i v Polsku, v ostatních sousedních státech je to ještě víc.

Podle MPO je to dané tím, že se daří ekonomice a že se zvyšují jak počty aut, tak porce ujetých kilometrů. Počet veřejných čerpacích stanic roste jedenáct let po sobě a celkově je v Česku nejvíce čerpacích stanic v historii, nicméně pravdou je, že standardní, kde natankujete naftu a benzín, přibyly čtyři, ale zároveň přibylo 19 stanic na LPG a 11 na CNG, tedy nárůst je jasně patrný ve prospěch alternativních paliv. To ostatně potvrzuje i předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček, který k tomu řekl, že tuzemský trh je plně nasycen, co se týče počtu stanic s klasickým benzinem a naftou a stanic s LPG, prostor k růstu naopak vidí zejména u CNG a dobíjecích stanic pro elektromobily.

Podle statistik tedy najdete v Česku benzínku každých čtrnáct kilometrů. O tom, jestli je to hodně, nebo málo, můžete hlasovat v naší anketě, případně na celou věc rovnou napište svůj názor do diskuze.

Jaký je váš názor na počet čerpacích stanic v ČR?
Je jich málo
3,8 %
Vyhovuje mi, jak to je
52,8 %
Je jich zbytečně moc
43,4 %
Celkem hlasovalo 1648 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Počet