Hlavní obsah

Budoucnost? Slepá větev? Solární automobil se dobíjí sám

Foto: Sono Motors

Sion vypadá na rozdíl od ostatních solárních automobilů jako normální auto

Slova jako ekologie, bezemisní nebo trvale udržitelný hýbou dnešním světem. A dostávají se čím dál více i do automobilového prostředí. Odpovědí na ekologický světabol může být německá novinka v podobě solárního automobilu, který se dokáže nabíjet za jízdy se slunečního svitu.

Článek

Není to zdaleka první solární automobil na světě. Tenhle ale na rozdíl od ostatních vypadá jako normální auto. Jedná se o hatchback, jehož střechu, kapotu i boky zdobí dohromady 330 solárních článků. Díky nim může dobíjet baterie i za jízdy.

Auto s názvem Sion německého výrobce Sono Motors má být také na rozdíl od dalších solárních automobilů sériově vyráběno. Společnost v těchto dnech testuje prototyp na německých silnicích a prodej vozů plánuje zahájit v druhé polovině příštího roku. Už teď má na toto vozidlo budoucnosti údajně přes šest tisíc objednávek.

Sion má fungovat jako běžný elektromobil, solární články mu ale mají prodlužovat interval mezi dobíjením baterií. Samotné baterie slibují kapacitu pro ujetí přibližně 250 kilometrů, v běžném středoevropském slunečném dni mu pak solární články mohou přidat až 30 kilometrů dojezdu.

Auto je jinak vybavené stejně jako běžné dnešní vozy - nechybí klimatizace, vyhřívání sedadel ani velký displej infotainmentu. Cena Sionu bez baterií je 16 tisíc eur, v přepočtu tedy asi 410 tisíc korun. Baterie si k vozu můžete dokoupit za dalších zhruba sto tisíc korun, nebo si je pronajmout za měsíční poplatek. Jestli je toto budoucnost automobilismu, ukáže až čas. Jisté ale je, že s tímto vozem budete horké letní dny, kterých je například letos až dost, vnímat trochu jinak…

Co si myslíte o solárních elektromobilech? Je to budoucnost automobilismu, nebo jen slepá větev? Podělte se o svůj názor v diskuzi!

Reklama

Načítám