Hlavní obsah

Kolik zvládne najet jedna Tesla?

Foto: Archiv Garáž.cz

Pokud jste někdy přemýšleli, kolik vydrží reálně najezdit Tesla, asi se budete divit. Vypadá to, že tenhle elektromobil totiž vážně může konkurovat obyčejným autům čím dál více. Jen dořešit tu ekologii.

Článek

Je to úplně obyčejná Tesla Model S z roku 2014, která se prodala ve Finsku. Koupil si jí tamní taxikář Ari Nyssönen v prosinci téhož roku. Už sám osobě účel, kterému bude auto sloužit, je dobrou zkouškou. Jenže Ari dokázal, že se i osvědčilo. Za tři roky s ním najezdil už 250 tisíc mil, tedy přibližně 400 tisíc kilometrů.

Pravda, už je po výměně motoru a opravě battery packu o kapacitě 85 kWh. Oba problémy Tesla řešila bezplatně v rámci své osmileté záruky bez omezení nájezdu. V současnosti je dojezd auta na jedno nabití zhruba 370 kilometrů, tedy o 7 % méně, než když byla nová (400 km). A Ari jezdí dál, plánuje zjistit, zda auto vydrží i milion nových kilometrů. A díky délce záruky má slušnou šanci to stihnout.

Vypadá to, že doba elektrická nás opravdu dohání. Ještě vyřešit, aby i ta elektrika, kterou se vaše Tesla nabije, byla ekologická a aby její výroba a posílání komponentů po světě spotřebovalo méně CO2, než provoz klasických aut, a můžeme tvrdit, že tohle auto opravdu je tím správným krokem.

Reklama

Načítám