Hlavní obsah

Budoucnost Ford Fiesty ST: Naštvaný litrový tříhrnek

Foto: Archiv Garáž.cz

Tak nějak jsme čekali, že nová Fiesta ST bude mít 1.5 Ecoboost, když Ford oznámil, že chce výrobu šestnáctistovek seškrtat na polovinu. Kde jinde ubírat než u základních modelů Focusu a vrcholných modelů Fiesty? Ale to jsme se přepočítali...

Článek

Místo patnáctistovky totiž dostaneme rovnou formuli! Že jsem se zbláznil? Tak počítejte se mnou. V rámci downsizingu Ford přeskočí vychvalovanou patnáctistovku a rovnou osadí Fiestu litrovým tříválcem, který se v ní tak moc osvědčil. Dokonce natolik, že momentálně nabízí novinku ST-Line, která má image ostré verze s trojicí benzínových tříválců pod kapotou o výkonu cca 100, 120 a 140 koní. To samo o sobě dokazuje, jak flexibilní ten tříválec je. A že z něj umí Ford vytáhnout víc dobře víme, ukázal nám totiž litrový motor z Formule Ford, který je naladěný na 200 koní, stejně jako aktuální nejostřejší verze Fiesta ST200. Lze tedy předpokládat, že podobná jednotka se objeví v nové Fiestě ST hned od začátku, takže bude kapesní raketa startovat na dvou stovkách koní z litrového motoru. To už bude pořádný rachot.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jestli nás to mrzí? Zaručeně. Po zkušenost s litrovými motory víme, že se nemusíme bát spotřeby nebo kultivovaného chodu. V těchto ohledech sice panují kompromisy, ale mnoha automobilkám se je daří mílovými kroky eliminovat - mnohdy ani nevíte, že v tříválci jedete. U sportovních aut ale preferujeme z principu větší objem, kdyby už jen kvůli zvuku a výkonové rezervě. U litrového motoru vyhoněného k trojciferným hodnotám začínajícím dvojkou je to evidentně inženýrský souboj s nařízenými emisemi - dynamika bude skvělá, ale co ten zvuk a spolehlivost? To první lze vyřešit snadno volbou rezonátoru nebo umělými kouzly s decibely, to druhé rozsoudí až čas. Krásné šestnáctistovce se spoustou charakteru a především rezervou pro další tunění musíme zamávat na rozloučenou. Proto aktuální ST kupujte, dokud je čas. Nebudou, nebudou... a pak vás to bude mrzet.

Reklama

Načítám