Hlavní obsah

BMW M2 - Vyzkoušeli jsme nejpurističtější M na Hungaroringu

 

Konečně jsme se dostali za volant jednoho z nejočekávanějších sportovních aut rok, BMW M2! A popravdě nám to nestačilo, protože tohoto auta se nemůžeme nabažit. Přinášíme vám první video z nádherného Hungaroringu.

Článek

Tohle je ono, menší brácha BMW M4, vstupenka mezi plnohodnotné vozy divize M, návrat k mnichovským kořenům a zároveň jedno z nejočekávanějších aut letošního roku. Je dobré? Driftuje? Vyvarovalo se chyb většího sourozence? Pravdou je, že pro kompletní test si budete muset počkat na chvíli, kdy se s autem svezeme na dobře známých silnicích, protože zatím jsme jezdili pouze na okruhu a ještě, ehm, za dosti omezených podmínek, kdy nám ani nedovolili vypnout si stabilizaci, což je u auta této kategorie dost problém.

Nicméně vypnout si ji mohli instruktoři, kteří nás také svezli a nutno říci, že tohle auto se na limitu zdá být neskutečně hodné, nezákeřné a ovladatelné! To je taky jeden z rozdílů oproti M4, která je spíše ostrá a vyžaduje vážně rychlé ruce. V čem je ale M2 lepší, než větší kupé je řízení - přirozenější, byť stále ne příliš komunikativní, a zvuk motoru. Každé Mko má v součané době umělý zvuk pouštěný do reproduktorů, ale u M2 to zní méně jako z prastaré videohry. Na druhou stranu, na okruhu bychom možná ocenili spíše výkon M4. Ne že by M2 se svými 370 koňmi a 500 N.m při overboostu působila slabě, ale přece jen na velkém okruhu je každý kůň dobrý.

Technicky je M2 s M4 spřízněna hodně - sdílejí motor, byť ten je podladěn, i nápravy. Díky tomu zatáčí M2 ostře jako břitva s minimem nedotáčivosti a zároveň je pořádně rozšířená, takže na silnici vypadá jednoduše fantasticky! Podvozek ale působí vyloženě silničním dojmem - na těch několika málo nerovnostech byl poddajný a ne že by se auto naklánělo, jen cítíte, že to není okruhový speciál tvrdý v kramflecích.

K dispozici jsme měli výhradně automatickou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku, ale koupit si můžete i manuální M2, BMW počítá s tím, že se třemi pedály bude 40 procent těchto aut. Sedmikvalt ale při každém přeřazení v rychlejším módu hodně kope, v tom pomalejším zase není dostatečně pohotový. Kopání pak způsobuje nestabilitu vozu, což je jedna z mála chvil, kdy umí auto být zákeřné a někde na silnici na mokru to jistě nebude příjemné. I proto se těšíme na manuál!

Více se o autě dozvíte ve videu a kompletní test pak bude k dispozici v příštím čísle magazínu Faster, který bude na stáncích v příštích týdnech.

Reklama

Načítám