Hlavní obsah

Zostuzená Madonna, tančící slepice, francouzský Transformer a slon karosářem: Nejlepší reklamy na auta

Foto: Peugeot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přinášíme vám výběr těch nejlepších reklam na auta. Reklam, z nichž nechytnete psotník, ale na které se naopak budete s chutí dívat dokola a dokola, jak jsou skvělé. Tak si udělejte kafe, pohodlně se usaďte a jdeme na tu podívanou.

Článek

Stačí pár minut u televize nebo na internetu, abyste z nich začali šílet. Vlastně na vás útočí i při procházce po ulici. Reklamy. Jsou všude. Nutí vás kupovat věci, které nepotřebujete, a dělají to čím dál agresivněji jako banda gangsterů s baseballovými pálkami. Je snad jen jediná výjimka – reklamy na auta.

Automobilky si při vytváření svých reklam pořád udržují jistou úroveň, protože neobchodují se spotřebním zbožím, vlastně dost možná ani neprodávají auta. Jejich úkolem je vzbuzovat vášně, vynikat stylem a drnkat na struny vašich tužeb. Zkrátka jsou to nejlepší reklamy na produkty, které neslouží jen k dopravě, ale jsou také znakem prestiže a životního stylu, objektem touhy a snů. Tak se pojďme podívat na ty, které se automobilkám (a jejich reklamním agenturám) nejvíce povedly.

Peugeot

Lásku k autům často probouzí už jejich vzhled, který si vás dokáže získat natolik, že je prostě musíte mít. I když je nemůžete mít. Ukazuje to příklad mladého Inda, jenž se zamiloval do tvarů tehdy nového Peugeotu 206 a sám si ho vyrobil úpravou Hindustanu Ambassador pomocí kladiva, svářečky, ale i narážení do zdi, a dojde dokonce i na slona. Výsledek je pochybný (vlastně šlo o „pomuchlanou“ sériovou 206), ale reklama naprosto dokonalá – zcela srozumitelná, aniž by se v ní řeklo jediné slovo. Bravo!

Peugeot 206 reklama.Video: Peugeot

Mercedes-Benz

Že Němci nemají smysl pro humor? Jen se podívejte na brilantní reklamu Mercedesu se slepicemi tančícími na hudbu Diany Ross a demonstrujícími výhody vychytaného podvozku Magic Body Control. Jasné, srozumitelné, vtipné… brilantní!

Mercedes-Benz MAGIC BODY CONTROL reklama.Video: Mercedes-Benz

Citroën

Nebudeme si nalhávat, že zrovna první C4 bylo nějak zvlášť zajímavé auto, ale styl, s jakým ho prodávala reklama Citroënu, nemá obdoby. Když se změní na Transformera a začne tančit do rytmů elektronického hitu od Les Rythmes Digitales, dost možná to roztančí i vás. A třešničkou na dortu je trefná hláška na samotném konci: „Ožívá díky technologiím.“

Citroën C4 „Transformers“ reklama.Video: Citroën

Škoda

Do výběru se nám dostala i česká automobilka, která ve Velké Británii propagovala dvojkovou Fabii prostřednictvím videa, kde ji tým cukrářů vyrábí jako dezert – protože je prostě plná báječných věcí. Vše je podané s lehkostí a znovu zcela beze slov, přesto všichni vědí, o co jde. A jestli po jejím zhlédnutí nebudete mít jemný úsměv na tváři, tak jste bezcitná monstra.

Škoda Fabia „The Cake“ reklama.Video: Škoda

Volkswagen

Německá značka je proslulá svými rodinnými auty a ve své nejlepší reklamě ukazuje, o čem rodina je – o péči, lásce a splněných snech. Takže když se váš potomek chce stát temným pánem vesmíru, tak mu prostě nedáte pohlavek a nepošlete ho do svého pokoje.

Volkswagen „The Force“ reklama.Video: Volkswagen

Land Rover

Zasekli jste se v nudné práci? Zapomněli jste na své sny o dobrodružství? Tak tohle je přesně ten případ, kdy reklamy neprodávají auta, ale sny. Protože Discovery 4 sice dojela kamkoliv, ale většina lidí si ji stejně pořizovala jen na rozvážení dětí do školy. Přitom by stačilo jen chtít…

Land Rover „Been anywhere interesting lately?“ reklama.Video: Land Rover

Honda

„Není skvělé, když věci prostě fungují?“ Japonská automobilka proslulá svým konstruktérským mistrovstvím si vybrala ten nejlepší možný způsob, jak jej prezentovat. Jedinečné domino z automobilových dílů natočili na jediný záběr (i když asi až na 300. pokus) a zcela bez digitálních triků (i když s chytře ukrytými závažími, aby třeba kola sama od sebe jela do kopce). Naprosté mistrovské dílo.

Honda „The Cog“ reklama.Video: Honda

Ford

„Oživit“ Steva McQueena v jeho legendární roli Franka Bullitta pro reklamu na pojízdnou pudřenku bylo od Fordu dost odvážné. Ale protože znalci vědí, jak dobře Puma jezdila, jsme ochotní jim to prominout.

Ford Puma reklama se Stevem McQueenem.Video: Ford

Audi

Nejlepší produkty se prodávají samy. Postavili jste monstrum? Nechte ho řvát! Tak, jako Audi nechalo řvát svou R8 s desetiválcem svlečeným do naha a plivajícím plameny. K tomu není potřeba ani nic dodávat.

Audi R8 reklama.Video: Audi

Volvo

Náklaďáky v reklamách moc často nevídáte, ale když už, tak to stojí za to – třeba když Volvo přibralo Jeana-Clauda van Damma pověstného svými gymnastickými schopnostmi a provedlo s ním „epickou roznožku“, bylo z toho více než 100 milionů zhlédnutí.

Volvo reklama s Jeanem-Claudem van Dammem.Video: Volvo

Austin

Že nudné auto pro nudné byznysmeny nejde „prodat“ zajímavě? V Austinu se o to svého času aspoň pokusili, když s ním na parkovišti pod okny kanceláří předvedli „Gymkhanu“ (za volantem byl kaskadér Russ Swift) ještě předtím, než to slovo vůbec vynalezli.

Austin Montego reklama „Kaskadérské parkování“.Video: Austin

Shell

Dekády trvající spojení petrolejářské firmy Shell a závodního týmu Ferrari se sluší oslavit – a proč ne krásnou reklamou, kde se monoposty Scuderie z různých časových období prohánějí po ulicích Říma, New Yorku, Tokia nebo Ria za jekotu motorů, který vám spolehlivě postaví všechny chloupky na těle. Hned byste si šli koupit plnou V-Power Racing, že…?

Shell a Ferrari reklama.Video: Shell

To nejlepší nakonec: BMW

Bavorská automobilka se svého času rozhodla propagovat svá auta prostřednictvím krátkých filmů se slavnými hollywoodskými hvězdami natočených věhlasnými režiséry. Ta úplně nejlepší, „Star“ (Hvězda), má Cliva Owena (jako řidiče), Madonnu (jako rozmazlenou primadonu) a BMW M5 E39 (jedno z nejlepších BMW M historie), má burnouty, smyky a skoky (ehm, jeden skok, ale POŘÁDNÝ) a celé je to podané s lehkostí a vtipem, který umí jedině Guy Ritchie. A také s viditelným řidičským mistrovstvím – od zakvedlání řadičkou přes smyky s ručkou až po drift s lusknutím prstů. Mistrovské dílo.

BMW „Star“ reklama.Video: BMW

Užili jste si pěkné automobilové pokoukání? Vsadíme se, že některé reklamy si pustíte i víckrát, jak moc jsou povedené – proto se vůbec nemusíte stydět. V anketě se můžete vyjádřit, která se vám líbila nejvíc, případně nám do diskuse napište, na kterou vaši oblíbenou reklamu jsme zapomněli.

Jaká automobilová reklama se vám líbí nejvíc?
Peugeot
25,4 %
Mercedes-Benz
3,5 %
Citroën
1 %
Škoda
3,7 %
Volkswagen
3,2 %
Land Rover
0,7 %
Honda
22,1 %
Ford
0,7 %
Audi
1,6 %
Volvo
2 %
Austin
1,6 %
Shell
4,8 %
BMW
29,7 %
Celkem hlasovalo 834 čtenářů.
Načítám