Hlavní obsah

Nová reklama Porsche chtěla být hyperkorektní. Značka si uřízla ostudu a rychle vzala zpátečku

Foto: Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok se u automobilky Porsche nese v duchu oslav. Poslední narozeninovou party ale pokazila jedna malá kaňka, kterou si značka navíc způsobila sama.

Článek

Společnost ze Stuttgartu má tento rok několik důvodů k oslavám. Automobilka Porsche slaví pětasedmdesáté narozeniny, ke kterým si nadělila třeba vizi elektrického supersportu. Nezapomnělo se ani na fandy puristických sporťáků, vždyť kultovní model 911 slaví tento rok šedesátku.

Takové jubileum vyústilo v uvedení působivé edice 911 S/T. Pokud nás čtete pravidelně, určitě to pro vás není žádná novinka. Před pár dny jsme dostali exkluzivní příležitost prvního svezení a odkazem na článek si dovolíme připomenout, že šlo o vskutku nevšední zážitek!

Jenže k modelu 911 S/T se váže i jeden méně lichotivý příběh. Marketingové oddělení Porsche připravilo k uvedení novinky i krátký emotivní film, který se posléze objevil napříč sociálními sítěmi. Natáčelo se na celé řadě míst včetně portugalského Lisabonu. A právě tady celá zvláštnost začíná…

Někdo se totiž zjevně rozhodl, že reklamní spot by měl být hyperkorektní a politicky i nábožensky neutrální. A tak byla z jednoho záběru odstraněna socha Ježíše, která se nachází u města Almada, a je od ní nádherný výhled na celý Lisabon. Reklama sice oslavuje první generaci 911 představenou v roce 1963, jenže socha tu byla postavena ještě o čtyři roky dříve.

Jako první na nevšední krok tvůrců upozornil Alex B. na svém twitterovém účtu a zeptal se značky, proč k odstranění sochy ze záběru došlo. Ač má jeho příspěvek za pouhé dva dny přes pět milionů zobrazení a tisíce reakcí, odpovědi od německé automobilky se nedočkal. Ta se nějaký čas tvářila, že se jí situace netýká, nakonec ale video ze svých sociálních sítí mlčky stáhla.

Foto: Shutterstock

Socha Ježíše je dominantou lisabonského okolí.

Ať už bude rozuzlení reklamní kauzičky jakékoliv, na velkolepé oslavy jubileí to nevrhá úplně hezké světlo. Nechme se překvapit, jestli se spot na internet vrátí ve „správném“ formátu, nebo Porsche nechá na celou věc co nejrychleji zapomenout. Buď jak buď, při natáčení dalších videí s ikonickými evropskými sceneriemi přejeme šťastnější ruku.

Související témata:
Načítám