Hlavní obsah

Ayrton Senna jako jezdec rally (video)

Foto: Archiv Garáž.cz

Obdivovaný brazilský pilot F1 byl na okruzích pekelně rychlý. Jak ale dokazuje tohle video, velmi dobře to uměl i na nezpevněném povrchu. Kdo ví, třeba v něm dřímal velký rallyový talent, kdyby...

Článek

Fanoušky dodnes milovaný brazilský pilot Formule 1 Ayrton Senna je hluboko vryt v naší paměti. A na rozdíl od jiných to nebude jen proto, že tragicky zesnul přímo na závodní dráze během Grand Prix (jako vůbec poslední pilot Formule 1). Spíše se nám do paměti vryly památné souboje kolo na kolo s Alainem Prostem a nebo báječná videa z testování Hondy NSX. 

V roce 1986 se v britském magazínu Car and Car Conversions rozhodli zjistit, jak by si tenhle talent poradil s rally. A Senna kývl, jen si stanovil podmínku, že nechce žádné rady, ale že soutěžím zkusí na kloub přijít sám. K tomu dostal na vyzkoušení áčkové speciály Vauxhall Nova 1.3 (pro nás suchozemce Opel Corsa první generace), Volkswagen Golf GTI druhé generace, Ford Sierra RS Cosworth a plnohodnotné béčko MG Metro 6R4 ve specifikaci Clubman (výkon snížený na 250 koní). Třešničkou pak byl Ford Escort Cosworth s vidlicovým šestiválcem 3,4 a pohonem všech kol, který směl soutežit pouze v Británii. Jak to vše vypadalo, se podívejte na následujícím videu!

Reklama

Načítám