Hlavní obsah

Století českého automobilu: Favorit byl pro Škodovku revolucí a otevřel jí dveře na západ

Foto: Škoda Auto

V našem seriálu Století českého automobilu půjdeme dekádu po dekádě a skrze články Tomáše Hyana odhalíme nejvýznamnější auta od 20. let až do současnosti. Nakonec v anketě právě vy rozhodnete, který český automobil byl v historii naší země tím vůbec nejvýznamnějším. Tentokrát zavítáme do let 80. a podíváme se na zoubek Škodě Favorit.

Článek

Favorit s interním označením Š 781 je prvním vozem z Mladé Boleslavi, který přešel na koncepci „vše vpředu“ s motorem uloženým napříč a pohonem předních kol. Byl to automobil svěžího designu na úrovni doby, pod jehož návrh se podepsal Marc Deschamps z italského studia Stile Bertone, a vlastně platil za nejmodernější osobní automobil ze zemí tehdejšího socialistického bloku.

Jeho produkce v letech 1987 až 1995 včetně odvozených verzí překročila milion kusů. Podle Ing. Petra Hrdličky, vedoucího vývoje AZNP Škoda, přišel vývoj Favoritu na 210 milionů korun československých, a to včetně přispění zahraničních partnerů, tedy nejméně čtyřikrát levněji než kompletně vyvinutý vůz podle licence ze zahraničí. Při konstrukci Favoritu bylo přihlášeno 42 československých patentů.

Foto: Škoda Auto

Škoda Favorit v roce 1987, moderní tvary vozu vtiskla italská karosárna Bertone (šéfdesigner Marc Deschamps)

Převrat ještě před sametem

Domácí značka Škoda zažila několik rozhodujících převratů. Nejrozšířenější vozy našeho trhu, které mu vládnou nepřetržitě přes 85 let, nebyly vždy na čele světového pokroku. Ještě dlouho po válce se vyráběly typy s páteřovým rámem, jehož kořeny sahají do třicátých let, a tak první revolucí se sice stala Škoda 1000 MB s motorem vzadu, jenže proti světu měla zpoždění více než pět let. Před pětatřiceti lety lety ale přišla druhá revoluce zvaná Favorit, která znamenala definitivní přechod na pohon předních kol…

Foto: Škoda Auto

Nový Favorit byl moderní čtyřdveřový hatchback

V roce 1987 jsem pracoval pro vydavatelství Mladá fronta v redakci časopisu VTM (Věda a technika mládeži), a tak když se zrodil nový automobil Škoda, vyslali mě na služební cestu do Mladé Boleslavi. Nebylo to tak jednoduché jako dnes, žádné testování pro novináře u nás neexistovalo, ale významná státní vydavatelství to řešila individuálně. Vedoucí soudruh zavolal dalšímu soudruhovi na doporučení jiného soudruha, a mladý redaktor dostal rozkaz. Pro jistotu s ním poslali starého fotografa, sám totiž fotografovat nesměl.

Foto: Škoda Auto

Prodloužená verze kombi dostala jméno Forman

Poprvé za volantem Favoritu

A tak se stalo, že jsem už v roce 1987 seděl kdesi u Mladé Boleslavi za volantem jednoho z prvních Favoritů. Pamatuji si to dobře. Favorit byl krásný, červený, moderních tvarů, ostatně na designu zapracovali u Bertoneho v Turíně, jejichž italský styl jsem obdivoval! Musím říci, že se mi to auto opravdu líbilo, jeho tvary snesly srovnání s tehdejší konkurencí, byť trochu připomínaly jinou Bertoneho kreaci, kterou vytvořil o pět let dříve pro Citroën BX.

Foto: Škoda Auto

Přístrojová deska v základním provedení s hodinami (u vyšších verzí byl na stejném místě otáčkoměr)

Na zcela nový motor nebyly v tehdejším Československu prostředky, ale čtyřválec z „embéčka“ přece vynikal tlakovým odlitkem bloku z hliníkové slitiny, takže byl vcelku moderní, až na ten tyčkový rozvod OHV a pouze tři hlavní ložiska klikového hřídele! Zprvu konstruktéři uvažovali o dvou variantách, novou třináctistovku měla doplnit hospodárnější verze s objemem válců jen 1150 kubických centimetrů (typy 115 S a 115 L), ale ta se do výroby nedostala.

Foto: Škoda Auto

V plánu byla i hospodárná verze Favorit 115 S s motorem 1,1 litru, ale sériově se nerealizovala

Na sklonku roku 1987 jsme při zkoušce měli k dispozici pouze Favorit 136 L, s nímž vyjel zaměstnanec automobilky, aby mě pak s trochou sebezapření pustil za volant. Bylo to příjemné auto, do té doby nebyla velká možnost testů, a proti „stodvacítce“ s motorem vzadu či klasickému Žiguli (Ladě) opravdu pokrok. Pan Emil Fafek dělal fotografie červeného vozu na zelené louce, pamatuji se, jak v jednom výmolu se mi motor zacukal a zhasl s typickým zvukovým projevem jako u předchůdců…

Velká premiéra v Brně

Po návratu z Mladé Boleslavi jsem se stal hrdinou, všichni chtěli vědět, jaké to auto je, a já už je řídil! Nebyl důvod nechválit, byly to tehdy skutečně revoluční změny. Moderní, bohatě prosklená karoserie, výklopné víko v zádi, pohodlný i prostorný vůz. Favorit se začal vyrábět ve variantách Š 136 (na benzin Super oktanového čísla 96), následované slabší Š 135 (na bezolovnatý benzin 91). Obě poháněla odlišně upravená větší verze motoru, tedy třináctistovka.

Foto: Škoda Auto

Červený Favorit 136 se objevil na prospektu exportní organizace Motokov

V roce 1988 se rozběhla sériová výroba, a tak jsme jeli na oficiální tiskovou konferenci a prohlédli si výrobu v Mladé Boleslavi, která se rozjela po celozávodní dovolené (první vozy vznikaly ještě ve Vrchlabí). Oficiální premiéra Favoritu se odehrála už na 29. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v polovině září 1987.

Foto: Škoda Auto

Sériová výroba se rozběhla v Mladé Boleslavi v létě 1988 (pilotní série byla z Vrchlabí)

Výroba v Mladé Boleslavi začínala tradičně pomalu, první vozy v roce 1988 putovaly do podniků, vlastněných socialistickým státem, první klienti z řad obyvatelstva se dočkali až 18. února 1989, export začal později. Škoda Favorit 136 L nabízela výkon 62 koní (46 kW), který pětidveřovému hatchbacku uděloval zrychlení z 0 na 100 km/h za 14 sekund a největší rychlost 150 km/h. Podle tehdejších zvyklostí se udávala spotřeba při ustálené rychlosti 90 km/h hodnotou 5,2 litru, při 120 km/h o dva litry vyšší a ve městském provozu 7,4 l/100 km. Vůz měl odpočátku pětistupňovou převodovku. Kompaktní rozměry byly charakterizovány délkou 3815 mm při rozvoru náprav 2450 mm, šířkou 1620 mm a výškou 1415 mm v nezatíženém stavu. Pohotovostní hmotnost činila příznivých 840 kg.

Další vývoj Favoritu

Nových vozů začalo po roce 1989 přibývat, Favorit se stal typickým obrazem našich silnic. V roce 1990 už jsme měli v redakci služebního Favoritu 136 LS. Jezdil jsem s ním velmi rád, k nejdelším jízdám patřily ty na formuli 3000 do Le Mans, či do Salcburku na Mezinárodní sraz vozů Tatra, obě v roce 1991, či výpravy na tehdy ještě populární mezinárodní autosalony. Postupně k Favoritu přibyly kombi zvané Forman a užitkový Pick-Up, vyzkoušeli jsme rovněž rozličné akční verze, jimiž se výrobce snažil zpestřit nabídku.

Foto: Škoda Auto

Favorit po faceliftu v akčním modelu Black Line (1993)

V té době probíhala jednání o spolupráci s německým Volkswagenem, který vstoupil do české automobilky v dubnu 1991, kdy byl Favorit hlavní výrobní náplní, ale tou zůstal až do roku 1994, než jej nahradila evoluce jménem Felicia. V ní, ale také v nejlevnější Octavii, nakonec přežil původní tříložiskový hliníkový čtyřválec až do nového tisíciletí, přestože modernější pohonné jednotky přišly z Volkswagenu.

Musím se přiznat, že mě trochu zamrzelo, když se kdosi po letech v našem motoristickém tisku zřejmě snažil zviditelnit, a tak vytvořil podivný žebříček údajně nejošklivějších českých (a československých) automobilů a zařadil mezi ně Škodu Favorit 781! Tehdy jsem se zlobil, dokonce jsem poprvé a naposledy do redakce napsal, abych vyjádřil svůj nesouhlas a jiný názor.

Celkem bylo vyrobeno přes jeden milion vozů této řady, z toho 783 167 hatchbacků Favorit a 223 059 kombi Forman do roku 1994. K tomu je třeba připočíst užitkové verze Favoritu, a to 70 900 vozů Pick-Up (1991 až 1995) a 11 798 dodávkových skříňových Forman Van/Plus (1993 až 1995). Byl to prostě úspěch.

Reklama

Načítám