Hlavní obsah

Audi RS6 GTO: Proboha, vyrobte ho!

Foto: Audi

Kdyby Audi RS6 GTO zůstalo pouze konceptem, byla by to podle nás obrovská škoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audi RS6 už je dnes v podstatě pojem. Patří mezi těch několik málo aut, která odvezou celou vaši rodinu i se psem, a to takovou rychlostí, před jakou se zalekne i leckterý sportovní vůz – a přitom svého řidiče královsky pobaví. Jak ale možná víte, divize Audi Quattro letos slaví své čtyřicáté výročí, a při té příležitosti nám ukázali, co by teoreticky byli schopni vyrobit, kdybychom byli opravdu hodní. Nemá tu někdo telefon na Ježíška?

Článek

GTO. Pro řadu nadšených autíčkářů magická tři písmena, zpravidla označující něco výjimečného – v podstatě plní funkci jakéhosi zaklínadla. Už před půl stoletím toto označení, kde doslova znamenalo Gran Turismo Omologato, nesla třeba taková ikona, jako je Ferrari 250 GTO.

Foto: Audi

Audi 90 IMSA se zúčastnilo stejnojmenného seriálu v USA a nezůstal kámen na kameni.

Od té doby se magické označení několikrát objevilo na jeho nástupcích, a vlastně i na relativně běžných vozech, jako byl třeba Pontiac GTO. Ale také jej použilo Audi pro svůj legendární model 90 quattro IMSA GTO, který vtrhl do amerického seriálu IMSA (více méně tamní seriál cestovních vozů) a spustil tam pořádnou melu.

Vývoj Audi 90 quattro IMSA GTO začal po zrušení brutální rallye Skupiny B – v Audi si zřejmě řekli, že když už jejich syčící monstrum nemůže terorizovat evropské rychlostní zkoušky, přenesou jeho esenci tohoto homologačního speciálu, a vypustí jej na závodních okruzích za velkou louží, přičemž za volant usedla esa jako Hans Stuck nebo Walter Röhrl.

Audi 90 GTO poháněl dle očekávání charakterní přeplňovaný pětiválec o objemu 2,2 litru s výkonem přes 700 koní, a přes šestistupňový manuál a dobře známý systém pohonu na všechna čtyři kola, která však připomínala spíše balóny. Vývoj vozu se protáhnul, a tak typ 90 IMSA GTO promeškal hned první dva podniky seriálu sezony 1989, tedy v Sebringu a v Daytoně. I přes to se Audi podařilo zvítězit v sedmi ze třinácti závodů, ačkoliv na body se nakonec v sezoně lépe umístil tým Roush Racing, ale tento vůz (a Quattro jako takové) se nesmazatelně zapsal do historie (teď už i amerického) motorsportu.

Foto: Audi

Audi RS6 GTO je koncept, který připomíná úspěchy divize Quattro v motorsportu.

Přesně tento vůz má připomínat koncept RS6 GTO. A těch společných znaků je tu opravdu dost – zakrytovaná kola pro lepší aerodynamiku, typické válečné zbarvení v kombinaci bílá-černá-červená, a dokonce i výfuky jsou vyvedeny po stranách, tak jako tomu bylo i u originálu. To si vyžádalo nové boční prahy, a když u Audi byli v tom, navrhli také nový přední nárazník s přepracovaným spoilerem. Vzadu potom doznal změn difuzor, a zadní spoiler se teď mnohem víc podobá tomu z originálu, pocházejícího z konce osmdesátých let.

Pokud je nám však známo, RS6 GTO (kdyby existovalo) nemá pohánět pětiválcový motor, který najdeme třeba v Audi TT RS, ale my se spokojíme i s dvakrát přeplňovaným 4,0l osmiválcem o výkonu 600 koní, který se do tohoto rodinného šinkanzenu montuje standardně.

Úpravy však nejsou ani pouze povrchové, a už vůbec ne povrchní – interiér také doznal řady změn, nejvíce za zmínku stojí karbonová skořepinová sedadla s velmi jednoduchým a tenkým polstrováním a plnohodnotná ochranná klec.

Zatím nevíme nic víc než to, že RS6 plní pouze funkci konceptu, respektive designového cvičení, a také příležitost, jak fanouškům osvěžit slavnou historii značky Quattro, podobně jako speciální edice Audi TT RS. Auto však přesto působí na koncept až překvapivě funkčně. Dočkáme se alespoň omezené série?

Reklama

Načítám