Hlavní obsah

Audi R8 končí! Již za pár let jej nahradí elektromobil

Foto: Audi

Jedno je jisté – supersportovní Audi, ať už mu zůstane jméno R8 nebo ne, přijde o burácející osmiválec, i vyjící desetiválec. Strhující vzhled si ale ponechá i v budoucnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Audi R8 se začala prodávat teprve v roce 2007, ale i tak se o tomto supersportu dá říct, že se stal ikonou. Vznikl v podstatě jako pocta veleúspěšnému závodnímu speciálu, který nesl stejné jméno a slavil úspěchy především v Le Mans zhruba dekádu zpět. Ale teď je všechno jinak – automobilka se, podobně jako řada dalších, přiklání k vizi, že budoucnost se blíží a hrozí, že v té spalovací motory budou buďto ojedinělé, nebo zmizí úplně.

Článek

Jenže ještě nejsou všechny naděje ztraceny – podle kolegů z britského časopisu Car by se R8 měla dočkat elektrického nástupce, který prozatím nese pracovní název E-tron GTR. Šušká se něco o tom, že by se měl představit už v roce 2022, a prý využije novou technologii baterií s pevným elektrolytem, oproti těm kapalným, které běžně používají dnešní baterie.

Foto: Audi

Je otázkou, na kolik se bude výsledný nástupce R8 podobat konceptu PB 18 e-tron, jedno je ale jisté – bude z něj přinejmenším čerpat inspiraci!

Takové řešení řeší spoustu neduhů běžných baterií, jako například vliv okolní teploty na kapacitu energie. Navíc nám slibují výkon 670 koní, přičemž můžeme téměř určitě počítat s železničním „krouťákem“, jak tomu u výkonných elektromotorů bývá. Výkony? Zrychlení z nuly na sto by mělo trvat jen něco málo přes dvě (!) vteřiny, takže budoucnost se nejeví být jako zrovna nudná. A rozhodně ne pomalá. Dojezd má podle všeho činit solidních 480 km a mluví se také o možnosti bezdrátového dobíjení.

Málokoho by pak překvapilo, že techniku bude přebírat převážně z rovněž elektrického Porsche Taycan. Má převzít i lehkou konstrukci z hliníkového monokoku a samozřejmě pohon všech kol. Mateřský koncern Volkswagen nás však nechává chladnými – do výroby se podobná technologie nemá dostat dříve než v roce 2025.

Je ale vysoce pravděpodobné, že elektrický sporťák Audi dříve nebo později vyrobí – už v lednu se totiž předseda Audi Bram Schot nechal slyšet, že již je v plánu, že vznikne omezená série elektrického supersportu na způsob PB 18 e-tron, který vidíte na obrázcích. A u PB 18 nám dokonce slibovali výkon až 770 koní a zrychlení na stovku za „velmi málo“ přes dvě vteřiny. Takže otázkou pravděpodobně není „Jestli“, ale „Kdy“. Něco nám říká, že u jednoho elektrického sporťáku to neskončí…

Reklama